Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV: honderden werknemers met langdurige corona arbeidsongeschikt

UWV: honderden werknemers met langdurige corona arbeidsongeschikt

AMSTERDAM (ANP) - Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft in het afgelopen jaar 1883 keer iemand met langdurige coronaklachten beoordeeld of die (voorlopig) niet meer of niet meer zo lang kan werken. "In het merendeel van de gevallen zijn zij volledig arbeidsongeschikt verklaard", aldus de organisatie.

"In de zorgsector is het aandeel WIA-beoordelingen vanwege corona groter dan in andere sectoren", voegt de uitkeringsinstantie toe.

In ruim 83 procent van alle gevallen is een gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering toegekend. In 9 procent gaat het dan om een zogeheten IVA-uitkering vanwege volledige én duurzame arbeidsongeschiktheid. De helft betreft een zogeheten WGA 80-100-uitkering waarbij iemand op dit moment volledig arbeidsongeschikt is, maar verbetering mogelijk is. Bij 24 procent van de mensen wordt een uitkering toegekend vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Constant beeld

Het UWV is niet verbaasd. De cijfers over heel 2022 zijn in lijn met de eerdere cijfers die de organisatie al bekendmaakte. "De cijfers laten over het hele jaar een vrij constant beeld zien", voegt Chantal Gielen, directeur Arbeid en Gezondheid bij het UWV, toe.

In de sector Zorg en welzijn is bij 6,2 procent van de WIA-beslissingen sprake van corona, in de overige sectoren geldt dat gemiddeld bij 3,7 procent van de beslissingen. Corona is in Zorg en welzijn tevens vaker ook echt de hoofddiagnose dan in de overige sectoren.

Wachttijden

Het UWV verwacht ook dit jaar nog veel beoordelingen van mensen met coronaklachten te moeten doen, ook om dat de uitkeringsinstantie nog met achterstanden kampt. De wachttijden kunnen "behoorlijk" oplopen, schat de organisatie.

Meer uit Gezond

Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

4 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

4 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

5 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

5 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

5 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

5 dagen geleden