UWV ging de fout in met indexeren 2500 tot 3000 WIA-uitkeringen
DEN HAAG (ANP) - Naar schatting tussen de 2500 en 3000 mensen krijgen nog geld terug van uitkeringsinstantie UWV omdat in het verleden fouten zijn gemaakt bij het aanpassen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan de inflatie. Dat laat een woordvoerder van het UWV weten na berichtgeving van het AD. Voor het grootste deel van de gedupeerden gaat het waarschijnlijk om enkele honderden tot ongeveer 1000 euro.
Volgens de zegsman is het in sommige gevallen misgegaan met het handmatig doorvoeren van de indexering bij de vaststelling van nieuwe WIA-uitkeringen. Zo'n fout kon er bijvoorbeeld insluipen als een uitkering in het najaar werd vastgesteld, maar pas in het nieuwe jaar inging. Soms werd dan nagelaten het bedrag aan te passen aan de inflatie. En als de eerste indexering wordt gemist, heeft dit gevolgen voor latere indexeringen.
Deze fouten staan volgens het UWV los van de problemen bij de uitkeringsinstantie die eerder deze maand aan het licht kwamen. Na onderzoek van het AD bleek toen dat mogelijk bij tienduizenden WIA-uitkeringen fouten zijn gemaakt bij het berekenen van de hoogte van de uitkering. Dat leidde tot veel ophef. Het UWV kondigde al een diepgaander onderzoek aan naar de vele fouten, waarvan de resultaten in december worden verwacht.
De kwestie met de indexering van uitkeringen is al langer bekend bij het UWV en de organisatie heeft hier eerder ook al over gerapporteerd. Er zijn veel dossiers opnieuw bekeken, omdat uit onderzoek naar voren kwam dat het euvel al kan spelen sinds de invoering van de wet WIA in 2006. Daardoor kon het bedrag dat mensen misliepen ook oplopen. Het UWV verwacht deze fouten volgend jaar te kunnen herstellen. Dat duurt volgens de woordvoerder even omdat het maatwerk is.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de afgelopen maanden te maken gehad met een forse stijging van de kosten voor het afvoeren van mest. In de afgelopen weken zijn die zelfs tot recordhoogte gestegen, zo heeft marktbureau DCA Market Intelligence berekend. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de aangescherpte Europese mestregels, die volgend jaar nog strenger zullen worden.
24 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Honda is genoodzaakt om in de Verenigde Staten ongeveer 1,7 miljoen auto's terug te roepen vanwege problemen met de besturing, zo meldt de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Deze problemen kunnen het risico op ongevallen verhogen, waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder.
1 uur geledenHOLLYWOOD (ANP/AFP/RTR) - Analisten zijn sceptisch over de langverwachte robotaxi die Tesla donderdag zal presenteren. De verwachtingen rond de zogeheten Cybercab van de Amerikaanse elektrische autofabrikant zijn hooggespannen, maar kenners denken niet dat het bedrijf meteen met een volledig functionerend zelfrijdend voertuig zal komen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is na drie maanden van toename weer afgenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, denkt dat daarmee de dalende trend van begin dit jaar weer wordt voortgezet. In de zomer stelde de werkgeversvereniging nog "zeer bezorgd" te zijn toen de loonstijgingen opeens begonnen toe te nemen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - De voorlopige maatregelen die China heeft aangekondigd om het dumpen van brandy uit de Europese Unie op de Chinese markt tegen te gaan zijn "legitieme handelsremedies", verklaarde het Chinese ministerie van Handel woensdag.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De massaclaim tegen energieleverancier Vattenfall over 'spooknota's' is door de rechter in Amsterdam afgewezen. Stichting Nuon-Claim was namens duizenden kleine bedrijven en non-profitorganisaties als sportclubs en musea een collectieve procedure begonnen omdat zij vond dat de onderneming ten onrechte bepaalde kosten in rekening had gebracht. Maar de rechter ziet dat anders.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) concludeert dat het doel dat vorig jaar op de klimaattop is vastgesteld om de capaciteit van hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigd te hebben, haalbaar is. De organisatie voorziet een aanzienlijke toename van de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie in de rest van dit decennium, blijkt uit een nieuw rapport van de IEA.
4 uur geleden