Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV: aantal overheidsbanen de afgelopen jaren flink gegroeid

UWV: aantal overheidsbanen de afgelopen jaren flink gegroeid

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal banen bij de overheid is de laatste jaren hard gegroeid, meldt het UWV. Die groei schrijft de uitkeringsinstantie onder meer toe aan de toename van het aantal taken bij de overheid.

In totaal kwamen er sinds 2019 50.000 nieuwe banen bij, waardoor de teller halverwege 2022 op 570.000 uitkwam. Volgens arbeidsmarktadviseur Stef Molleman van het UWV komt die stijging door ontwikkelingen als de energietransitie en de klimaatverandering. "Daardoor hebben gemeenten, provincies en waterschappen er veel werk bij gekregen. Zo zijn bij de ontwikkeling van beleid, bestemmingsplanprocedures en vergunningverlening diverse ambtenaren nodig. Van beleidsmedewerkers en planologen tot juristen."

Met name het aantal beroepen waarvoor minimaal een hbo-studie nodig is nam toe, ziet het UWV. Dat komt doordat het werk bij de overheid complexer is geworden, waardoor nu zes op de tien ambtenaren hoogopgeleid zijn. "Bestaande functies zijn inhoudelijk veranderd en veelomvattender geworden. Daardoor zijn meer en andere kennis en vaardigheden nodig", legt Molleman uit.

En de zoektocht naar nieuw personeel zal ook de aankomende tijd doorzetten. Al is de overheid als werkgever zeker niet alleen op zoek naar personeel met minimaal een hbo-diploma. Onder meer op het gebied van veiligheid zijn volgens het UWV veel functies beschikbaar, als gevangenismedewerker, handhaver of politieagent.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

59 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

1 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

2 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

3 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

4 uur geleden