Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

"Ik wil duidelijk uitspreken dat we deze verhalen al langer kennen en erkennen", zegt rector magnificus Peter-Paul Verbeek van de UvA. "Ze doen pijn - en ze doen ertoe." Verbeek zegt dat de Amsterdamse universiteit al langere tijd in gesprek is met leden van de Joodse gemeenschap, ook afgelopen week. "We hebben geluisterd naar hun zorgen en signalen, en in meerdere gevallen concrete stappen gezet: zoals het aanspreken van studenten of docenten op onacceptabel gedrag, het opschalen van meldingen en het inschakelen van begeleiding en beveiliging waar nodig."

Verbeek realiseert zich dat de ervaringen van de studenten en medewerkers plaatsvinden in een bredere context met ruimte voor het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting. "Maar die ruimte houdt op waar de veiligheid, waardigheid of identiteit van anderen in het geding komt. We onderkennen dat die grens in sommige gevallen is overschreden." De UvA-bestuurder roept mensen die zich bedreigd of geïntimideerd voelen op om zich te melden bij een vertrouwenspersoon, de opleiding, leidinggevende of bij hem zelf.

Dialoog

Zowel de UvA als de VU benadrukt het belang van de dialoog. "Dat gesprek mag schuren", zegt een woordvoerder van de VU. Ook die universiteit laat weten de zorgen die in Het Parool worden geuit te herkennen "uit de gesprekken die we voeren met Joodse studenten en medewerkers". Voor de VU heeft het voorkomen van verdere polarisatie prioriteit. "Waar nodig worden aanvullende maatregelen genomen."

Een woordvoerder van Amsterdam Encampment, een van de actiegroepen achter de pro-Palestijnse protesten op de universiteiten, laat in reactie op het artikel in Het Parool weten dat alle vormen van discriminatie op grond van geloof of afkomst worden afgewezen. "Wij staan voor de emancipatie van mensen en niet voor de onderdrukking van mensen, in alle vormen." Zelf herkent hij de verhalen in de krant niet. "Ik heb mijzelf, ook Joods, nooit onveilig gevoeld op de UvA. Hoewel antisemitisme natuurlijk een probleem is, kan ik mij niet herinneren dat dit gebeurd is vanuit groepen die Palestina steunen."

Meer uit Binnenland

Wolk met gevaarlijke stoffen in Borculo is verdampt

BORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.

13 uur geleden
Gevaarlijke stof vrijgekomen in Borculo, NL-Alert verstuurd

BORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.

16 uur geleden
Opvang 14 vluchtelingen in Coevorden gaat niet door om veiligheid

COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.

22 uur geleden
Rechtbank wil Schoof horen in zaak van lekken verdachte NCTV'er

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.

22 uur geleden
Suzan & Freek toch bij The Voice of Holland ondanks ziekte Freek

HILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.

23 uur geleden
Keijzer verdubbelt eigen bijdrage Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.

1 dag geleden
Bruins denkt dat onderwijsbegroting ook door Eerste Kamer komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt dat hij de aanvullende begroting van zijn ministerie ook door de Eerste Kamer kan loodsen. Donderdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor, maar afgaande op de partijen die tegenstemden, lijkt een meerderheid in de Eerste Kamer onhaalbaar.

1 dag geleden