UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen, aldus de universiteit.
De UvA spreekt van "aanzienlijke schade" die is aangericht tijdens de protesten op de Roeterseilandcampus en de andere UvA-locaties Oudemanhuispoort en Binnengasthuis. Het is nog niet duidelijk of de universiteit de schade wil verhalen op de betogers. "In samenspraak met verschillende partijen" wordt gekeken "of en hoe die schade te verhalen is", aldus de universiteit, die zegt daar later op terug te komen.
De protesten begonnen maandagmiddag. De betogers stelden drie eisen aan de universiteit: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden verbreken met Israëlische instituten die deelnemen aan "genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land", net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.
Overzicht
De UvA heeft inmiddels een overzicht met alle samenwerkingen waarin Israëlische wetenschapsgroepen deelnemen gepubliceerd. Deze informatie was volgens de universiteit al openbaar. De UvA stelt heel terughoudend te zijn met het beperken van institutionele en individuele samenwerkingen. "We zien in de samenwerking met individuele Israëlische medewerkers, mits de aard van de samenwerking in lijn ligt met onze academische missie, een kans om ook in tijden van oorlog en conflict een open lijn te houden, zogeheten science diplomacy", is te lezen op de website van de universiteit. "Het verbreken of opschorten van alle banden betekent ook het verbreken van relaties met onderzoekers die juist vaak de kritische stem in Israël vertegenwoordigen."
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag schortte de banden met een Israëlisch onderwijsinstituut op na eisen van de KABK Student Union, een studentenvereniging. Dit werd vrijdag bekend. Voor zover bekend gaat het om de eerste onderwijsinstelling in Nederland die banden met een Israëlische instelling verbreekt na eisen van studenten.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het bijzondere belastinguitstel heeft in het eerste jaar van de coronapandemie (2020) goed gewerkt als maatregel om onnodige faillissementen tegen te gaan. Maar na dat jaar nam de effectiviteit van de maatregel flink af, en in 2022 was de ingreep "niet doeltreffend in het voorkomen van opheffingen en/of faillissementen", blijkt uit een evaluatie van de regeling in opdracht van het ministerie van Financiën.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt gemeenten dringend meer te doen wat betreft de asielopvang. Het doet een appel op gemeenten voor "een extra inspanning", zoals het langer openhouden van noodlocaties en het sneller huisvesten van statushouders. Anders dreigt het aanmeldcentrum in Ter Apel te vol te raken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse militair is gewond geraakt aan zijn been tijdens een oefening in Irak, nabij de hoofdstad Bagdad. Dat meldt het ministerie van Defensie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier verdachten van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag bij de voorgeleiding van het viertal bepaald, meldt het Openbaar Ministerie.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - De rechtbank in Roermond heeft vrijdag een 45-jarige man uit het Limburgse Reuver wegens doodslag en het verbranden van het lichaam van zijn slachtoffer veroordeeld tot veertien jaar cel. Volgens de rechtbank heeft hij in juni 2022 in hun woning zijn 35-jarige echtgenote Sawsan Mhamdi gedood, om vervolgens haar lichaam 220 kilometer verderop langs een Duitse snelweg te verbranden.
3 uur geledenHAARLEM (ANP) - De politie heeft zeven verdachten aangehouden in een groot onderzoek naar mensensmokkel en seksuele uitbuiting, waarvan Zuid-Amerikaanse vrouwen het slachtoffer zouden zijn geworden. Het gaat om vijf mannen en twee vrouwen, in leeftijd variërend van 26 tot 45 jaar, afkomstig uit Den Haag, Harderwijk, Wassenaar en Putten, aldus het Openbaar Ministerie vrijdag. Volgens het OM gaat het om een zogeheten prostitutiecarrousel, waarbij vrouwen voortdurend worden verplaatst en steeds weer ergens anders moeten werken.
4 uur geledenVRIES (ANP) - De Drentse gemeente Tynaarlo is er niet over te spreken dat het vliegveld Groningen Airport Eelde in beeld is om een vliegbasis voor de F-35-gevechtsvliegtuigen te worden. De basis zorgt voor overlast bij inwoners, en dat "staat haaks op het inlossen van de ereschuld als gevolg van gas- en zoutwinning in ons landsdeel", zegt burgemeester Marcel Thijsen in een verklaring.
4 uur geleden