Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UvA mag software tegen spieken gebruiken

UvA mag software tegen spieken gebruiken

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag studenten die vanuit huis hun tentamens maken wel degelijk in de gaten houden met onlinesurveillancesoftware. De rechter heeft de bezwaren afgewezen die twee studentenraden in een kort geding hadden aangevoerd.

De studenten vonden het gebruik van de software een ongeoorloofde inbreuk op de privacy. Ook meenden ze dat de universiteit hun vooraf toestemming had moeten vragen. Dat klopt niet, oordeelt de voorzieningenrechter. In de wet staat dat studentenraden "geen instemmingsrecht hebben als het gaat om regels rond surveilleren".

De rechter vindt dat de universiteit het recht heeft maatregelen te nemen om te voorkomen dat studenten stiekem in boeken kijken, op internet surfen of met anderen overleggen. Met de software kan automatisch in de gaten worden gehouden wat een student tijdens de toets met zijn computer doet: webcam, microfoon, internetverkeer en gebruik van muis en toetsenbord worden gemonitord. Het programma meldt "verdachte activiteiten" aan een surveillant, die dan pas kan controleren wat er gebeurt. Anderen kunnen niet bij de gegevens.

Duidelijk afwijkend gedrag

De rechter wijst erop dat de studenten niet live worden gevolgd, maar dat de surveillant pas toegang heeft tot de gegevens als duidelijk afwijkend gedrag wordt vastgesteld. Bovendien worden de gegevens ook nog eens versleuteld opgeslagen en na dertig dagen automatisch vernietigd. Daarmee is de software in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Centrale Studentenraad van de UvA, een van de eisers, gaat het vonnis bestuderen. "Dit was niet exact wat we hadden verwacht", reageert voorzitter Pjotr van der Jagt. "We gaan wel sowieso weer om de tafel met het College van Bestuur om te bespreken hoe we dit nu verder gaan doen. Dat is onafhankelijk van onze vervolgstappen, we blijven in gesprek."

Andere instellingen

Ook andere instellingen in het hoger onderwijs gebruiken dit soort surveillanceprogramma's. De Vereniging van Universiteiten VSNU benadrukt dat ze zorgvuldig omgaan met de privacy. "Daar letten ze heel goed op. En ze doen dit alleen als er geen alternatieven zijn", zegt een woordvoerder. Door de coronamaatregelen zijn die alternatieven er nu vaak niet. "Normaal zit je gewoon in een grote zaal met tentamens, dat gaat nu niet."

Vanaf 15 juni zijn op kleine schaal weer meer activiteiten ter plaatse toegestaan in het hoger onderwijs. De VSNU verwacht echter dat de ruimte te beperkt zal zijn om weer massaal tentamens op locatie af te nemen.

Meer uit Binnenland

Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

1 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

3 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

3 uur geleden
Minister vindt vrije dag voor Keti Koti 'interessante gedachte'

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

4 uur geleden
Zes mensen naar ziekenhuis door vermoedelijke straatrace Helmond

HELMOND (ANP) - Door een vermoedelijke straatrace tussen twee auto’s zijn zaterdagavond in Helmond zes mensen in het ziekenhuis beland. Op de Europaweg botste een van de twee auto’s achterop een taxibusje, dat stilstond voor een stoplicht.

5 uur geleden
Bijeenkomst voor bewoners na brand appartementencomplex Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam vindt zondagochtend een bijeenkomst plaats voor de bewoners van het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost, waar zaterdagavond rond 20.00 uur een zeer grote brand uitbrak. Alle bewoners van het complex van acht bouwlagen moesten de nacht elders doorbrengen. De bijeenkomst is om 11.00 uur in het Mercure Hotel.

5 uur geleden
Madeliefje verkozen tot nationale bloem bij Vroege Vogels

HILVERSUM (ANP) - Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Dat is zojuist bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete bloem.

6 uur geleden