Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrechters herdenken drama van tramaanslag

Utrechters herdenken drama van tramaanslag

UTRECHT (ANP) - Ruim tweehonderd nabestaanden, slachtoffers, getuigen en betrokken Utrechters hebben vrijdagochtend in Utrecht de tramaanslag op het 24 Oktoberplein herdacht. Gökmen T. schoot hier drie jaar geleden wild om zich heen in en rond de sneltram richting het centrum. Hij vermoordde vier mensen en maakte vele slachtoffers.

Voor het eerst was de herdenking met publiek. Door de coronamaatregelen kon de plechtigheid de eerste twee jaren alleen in kleine kring doorgaan.

De schutter kreeg voor de terreurdaad een levenslange gevangenisstraf. "Terreur is altijd zinloos en destructief", zegt loco-burgemeester Lot van Hooijdonk. Het onheil "veranderde voorgoed de wereld" van slachtoffers, hulpverleners en nabestaanden, aldus Van Hooijdonk. De wethouder verving burgemeester Sharon Dijksma, die corona heeft.

Na een minuut stilte legden onder meer politiemensen, ambulancebroeders, nabestaanden, justitieminister Dilan Yeşilgöz en gedeputeerde Arne Schaddelee bloemen neer op het monument ter nagedachtenis aan de aanslag. De Domtoren sloeg vier keer, voor de dodelijke slachtoffers.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

4 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Hoe zij er aan toe zijn is niet bekend.

4 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

4 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

4 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

6 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

6 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

8 uur geleden