Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht wil twee nieuwe tramlijnen

Utrecht wil twee nieuwe tramlijnen

UTRECHT (ANP) - Utrecht wil twee nieuwe tramlijnen aanleggen. De ene lijn zou vanaf bedrijventerrein Kanaleneiland langs de snelweg A12 naar Zeist moeten lopen en de andere lijn moet een verbinding zijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein/IJsselstein. Aanleg van beide tramlijnen en een nieuw intercitystation in de wijk Lunetten gaan volgens de gemeente 2,5 miljard euro kosten.

De bouw van de zogenoemde Waterlinielijn en de Merwedelijn maakt deel uit van het mobiliteitsplan 2040, waar de gemeente mee bezig is. Onderdeel van dat plan is de aanleg van een grootstedelijk ov-netwerk, dat in Utrecht nog niet zo goed is ontwikkeld als in de andere drie grote steden, aldus verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk. "We willen een inhaalslag maken om het openbaar vervoer te laten passen bij de stad die we inmiddels zijn. Rond de ov-ring moeten wonen, werken en voorzieningen bij elkaar komen."

Het ov-netwerk moet de spil worden in het Utrechtse vervoer. De gemeente wil dat mensen in de stad minder met de auto reizen. Ze moeten makkelijk kunnen overstappen op ander vervoer. Er komen meer en betere fietsroutes en autoverkeer wordt beperkt op plekken waar nu al te weinig ruimte is, zoals de Catharijnesingel. "Met de OV-Ring Utrecht halen we 14 procent van de ochtendspits van de snelweg. Dit is de beste investering die Nederland kan doen in gezonde mobiliteit", meent de Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee.

De gemeente en de provincie Utrecht vragen een rijksbijdrage van 2,1 miljard euro voor de aanleg van de tramlijnen. Kennis- en zorginstellingen en bedrijven ondersteunen de aanvraag, aldus de gemeente.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

2 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

3 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

3 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

4 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

4 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

4 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

5 uur geleden