Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht wil 10 miljoen extra steken in openbaar vervoer

Utrecht wil 10 miljoen extra steken in openbaar vervoer

UTRECHT (ANP) - Gedeputeerde Staten van Utrecht willen voor 2024 10 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor het openbaar vervoer. Van dat bedrag wil de provincie 1 miljoen euro gebruiken voor het voortzetten van een pilot met gratis openbaar vervoer voor onder meer ouderen die weinig te besteden hebben.

Het dagelijks provinciebestuur meldt de extra investering in het openbaar vervoer in een toelichting op de begrotingswijziging voor 2024. Die wijziging bedraagt in totaal ruim 20 miljoen euro. "De provincie hecht veel waarde aan dekkend, toegankelijk en betaalbaar ov voor iedereen. Het voortzetten van gratis ov voor ouderen met een krappe beurs is hier een voorbeeld van", zegt een provinciewoordvoerster. Ruim 4000 mensen maakten dit jaar gebruik van een gratis ov-abonnement dat in de provincie Utrecht kon worden aangevraagd door 66-plussers met een inkomen van maximaal 27.000 euro.

Op dit moment is de provincie aan het inventariseren op welke manieren ze het ov verder kan verbeteren en wat hiervoor nodig is. "Voordat we bepalen welke budgetten we aan welke maatregelen koppelen, willen we dit onderzoek eerst afronden", zegt de woordvoerster. Provinciale Staten worden hiervan in het voorjaar van 2024 inhoudelijk over geïnformeerd.

Duurzame energie

Verder staat in de begrotingswijziging onder meer dat voor de energietransitie volgend jaar 4 miljoen euro beschikbaar komt. Dat bedrag is bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie en voor plannen voor energiebesparing.

Voor de aanpak van het landelijk gebied trekt de provincie ruim 1 miljoen euro uit. Zo komt er voor agrariërs één informatieloket dat de boeren gaat helpen met hun bedrijfsvoering. Ook werkt Utrecht aan een nieuw bomenplan dat voorziet in het aanplanten van honderdduizenden bomen.

Provinciale Staten bespreken de begrotingswijziging op 13 december.

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

4 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

5 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

5 uur geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

9 uur geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

10 uur geleden
Partijen vallen Omtzigt aan op bestaanszekerheid in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van NSC, maar hierop is volgens partijen als SP en Partij voor de Dieren te weinig bereikt. "We doen het minder slecht dan het vorige kabinet en dus mag u dankbaar zijn", zo vat Esther Ouwehand hoofdlijnenakkoord samen. Mensen in armoede hebben hier "geen hol aan", luidt het verwijt van de PvdD-leider aan het adres van Pieter Omtzigt van NSC.

11 uur geleden
Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

11 uur geleden