Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

Met het verbod loopt Utrecht vooruit op landelijke wet- en regelgeving om de verkoop van sigaretten vanuit supermarkten per 1 juli 2024 te verbieden. De gemeente voorziet dat supermarkten hun winkels gaan verbouwen om zo een nieuwe entree te maken waardoor zij de wet omzeilen en alsnog sigaretten kunnen blijven verkopen.

Daarom gaat Utrecht verder. De gemeente wil helemaal geen nieuwe verkooppunten voor tabak erbij. De gemeenteraad heeft met het plan ingestemd. Het voorbereidingsbesluit, zoals het officieel heet, geldt in elk geval voor het komende jaar. Bestaande winkels mogen wel van eigenaar wisselen.

Voorbereidingsbesluit

Utrecht wil een voorbeeld stellen voor de rest van het land. Daarom heeft de wethouder samen met wethouders Faouzi Achbar van Rotterdam en Alexander Scholtes van Amsterdam vrijdag een brief aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) gestuurd om haast te maken met twee moties die de Tweede Kamer eerder dit jaar aannam. Hierin vraagt de Kamer de staatssecretaris om een vergunningenplicht voor verkooppunten van tabak uit te werken, waarbij gemeenten een maximumaantal per wijk kunnen hanteren. Ook riep de Kamer Van Ooijen op te onderzoeken op welke manier gemeenten de vestiging van nieuwe tabakszaken (via het bestemmingsplan) kunnen beperken.

Utrecht heeft met het voorbereidingsbesluit de huidige situatie in de stad planologisch voor een jaar bevroren. Hiertegen kan geen beroep of bezwaar worden aangetekend. Ondernemers die na dit 'bevroren' jaar geweigerd worden om een nieuwe vestiging te openen, kunnen wel protest aantekenen.

Meer uit Gezond

Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

2 uur geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

3 uur geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

3 uur geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

5 uur geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

7 uur geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

8 uur geleden
Ministerie Volksgezondheid en zorgpartijen sluiten nieuw akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.

17 uur geleden