
Utrecht spoort aantal gemeenten aan meer opvangplekken te regelen
UTRECHT (ANP) - De Utrechtse commissaris van de Koning Hans Oosters gaat met een aantal gemeenten "een dringend gesprek voeren", omdat die tot nu toe onvoldoende stappen hebben gezet bij het regelen van opvangplekken voor asielzoekers. Oosters noemt de Utrechtse aanpak "succesvol", maar voegt eraan toe dat zes à zeven gemeenten niet op schema liggen bij het regelen van voldoende opvang.
De 26 Utrechtse gemeenten moeten volgens de spreidingswet op 1 juli volgend jaar gezamenlijk ruim 8200 asielplekken beschikbaar hebben. Oosters heeft de wettelijke taak om op 1 november aan de minister verslag uit te brengen over de vorderingen van de Utrechtse gemeenten bij het regelen van voldoende plekken voor asielopvang.
"De meeste gemeenten in de provincie Utrecht hebben echt stappen ondernomen om de capaciteit voor de opvang flink te vergroten. En dat op een manier die past bij de Utrechtse aanpak, dus wat kleinschaliger. Met ook mogelijkheden om mensen sneller naar werk toe te leiden" zegt Oosters. Maar met een aantal gemeenten gaat hij in gesprek, omdat het op dit moment onzeker is of ze hun opgave gaan halen. "Mijn gesprekken zijn erop gericht die gemeenten daarvan bewust te maken, maar ook te kijken of we ze als provincie kunnen helpen." Over de gemeenten waarmee hij contact legt, laat de Utrechtse commissaris zich niet uit, omdat ze nog niet allemaal zijn benaderd voor overleg.
Oosters vindt het belangrijk om "mensen die van elders zijn gevlucht" goed op te vangen. "De 26 Utrechtse gemeenten doen op dit gebied al heel veel. Zo zijn de gemeenten Woerden en Nieuwegein in actie gekomen om opvang te versnellen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.
9 uur geledenBEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.
10 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.
11 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord kan nog niet gesloten worden, omdat er nog geen overeenstemming is over het geld. Dat meldt zorgminister Fleur Agema na afloop van de ministerraad op vrijdag.
13 uur geleden