Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht schrapt voor dit jaar ceremoniële activiteiten corps

Utrecht schrapt voor dit jaar ceremoniële activiteiten corps

UTRECHT (ANP) - Het in opspraak geraakte Utrechts Studenten Corps (USC) mag dit jaar geen ceremoniële activiteiten bij de gemeente Utrecht meer uitvoeren. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat het aan corps meegedeeld.

Dijksma sprak woensdag met het bestuur van het USC over de zogeheten bangalijst van eerstejaarsstudentes die leden van het corps hadden opgesteld en waarvan een powerpointpresentatie was gemaakt. Volgens de burgemeester was het een stevig, maar constructief gesprek.

"In dit gesprek heb ik nogmaals herhaald dat de presentatie die door leden van het USC is gemaakt, alle perken te buiten gaat en niet zonder consequenties kan blijven. Ik heb daarom aangekondigd dat de gezamenlijke ceremoniële activiteiten tussen het USC en de gemeente dit jaar niet doorgaan", aldus Dijksma.

Subsidie stopgezet

Daardoor mag het USC dit jaar geen deel uitmaken van de erewacht bij de aubade op Koningsdag en bij de herdenking van de bevrijding van de stad op 7 mei. "Ook komt er geen ontvangst bij het Koningsdagfestival op het Janskerkhof. Het USC heeft toegezegd ons op de hoogte te houden van hun vervolgstappen", zegt Dijksma.

De Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht hebben als sanctie al de subsidie aan het USC voorlopig stopgezet. Het USC-bestuur liet eerder weten dat de betrokken leden voor onbepaalde tijd zijn geschorst, maar was daarna niet meer bereikbaar voor commentaar. Het Openbaar Ministerie is ook een onderzoek gestart.

Meer uit Binnenland

Demonstranten XR blokkeren A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag iets na 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opgelopen. De politie probeerde de blokkade tevergeefs tegen te houden. Er zijn ongeveer honderd demonstranten, sommigen van hem zijn uitgedost in oranje.

17 minuten geleden
Hotelgast bijt en slaat agenten in Goes

GOES (ANP) - Een 42-jarige man uit Kloetinge is aangehouden na het mishandelen van een paar agenten in Goes. De man meldde zich vrijdagmiddag bij een hotel aan de Grote Markt in Goes en zei dat hij er een kamer had geboekt. Hij kon zich echter niet legitimeren en werd gevraagd te vertrekken.

25 minuten geleden
Pro-Palestijnse activisten blokkeren weg in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n dertig actievoerders blokkeren zaterdag de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze zitten op de grond op de weg met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander. De aanwezigheid van een groep Oranjefans die strandde door de blokkade leidde kort tot onrust.

50 minuten geleden
Willem-Alexander, Máxima en prinsessen aangekomen in Emmen

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn zaterdagochtend aangekomen in Emmen. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Eric van Oosterhout en Jetta Klijnsma, de commissaris van de Koning in Drenthe. De familie viert daar de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander.

55 minuten geleden
Steeds meer Oranjefans verzamelen zich in Emmen

EMMEN (ANP) - Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

2 uur geleden
Koninklijk gezin weer compleet bij Koningsdag in Emmen

EMMEN (ANP) - Het koninklijk gezin is zaterdag weer compleet tijdens de viering van Koningsdag in Emmen. Ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

2 uur geleden
Eerste oranjefans langs de koninklijke route in Emmen

EMMEN (ANP) - Langs de route die koning Willem-Alexander gaat lopen in Emmen staan al de eerste Oranjefans. Dat is te zien op beelden van een ANP-fotograaf. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding, hebben hoedjes op en dragen vlaggetjes. Er is ook al veel politie op de been.

3 uur geleden