
Utrecht: personeelstekort ov hardnekkig, wijzigingen stap vooruit
UTRECHT (ANP) - Net als in veel andere regio's is er in de provincie Utrecht een personeelstekort in het stads- en streekvervoer. De provincie noemt het tekort "hardnekkig", maar verwacht wel dat de reiziger beter bediend kan worden met de nieuwe dienstregeling die in december dit jaar ingaat.
De provincie laat weten dat vervoersbedrijf U-OV genoodzaakt is te blijven rijden met een tijdelijke dienstregeling die waarschijnlijk nog verder wordt afgeschaald. U-OV heeft wel toegezegd dat bussen vaker gaan rijden, zodra er weer voldoende personeel is. Ook bij Syntus Utrecht is het tekort aan personeel een punt van zorg. Daardoor kunnen ritten uitvallen.
U-OV en Syntus Utrecht voeren vanaf 10 december verschillende wijzigingen door in het ov. Volgens de provincie rijden met de nieuwe dienstregeling bussen vaker op tijd en wordt de overstap tussen bus, tram en trein beter. Ook zijn de nachtbussen van Syntus in de weekenden helemaal terug. "Bij de nieuwe dienstregeling zetten we met name in op een betrouwbare, voorspelbare dienstregeling met zo min mogelijk rituitval, ook als dat betekent dat er op een aantal buslijnen minder vaak gereden kan worden", zegt gedeputeerde André van Schie (mobiliteit).
De provincie had U-OV en Syntus Utrecht ook gevraagd voorstellen te doen voor een verdere uitbreiding van de dienstregeling. "De vervoerders hebben helaas aangegeven deze uitbreidingen in ieder geval niet voor september 2024 te kunnen doen, omdat er te weinig personeel is. De ambitie is deze uitbreidingen later alsnog door te voeren", stelt de provincie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde te vervangen door uitstootdoelen. De BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
53 seconden geledenDEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
1 minuut geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geleden