Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht herdenkt tramaanslag met publiek

Utrecht herdenkt tramaanslag met publiek

UTRECHT (ANP) - Drie jaar na de tramaanslag op het 24 Oktoberplein staat Utrecht op vrijdag 18 maart opnieuw stil bij de terreurdaad waarbij vier mensen omkwamen, zes mensen gewond raakten en veel mensen trauma's opliepen. De afgelopen twee herdenkingen waren kleinschalig door de coronamaatregelen. Dit jaar mag er publiek bij het plechtige moment zijn.

"Het is goed en belangrijk dat we dit jaar de tramaanslag in brede kring kunnen herdenken. Het is een gebeurtenis die bij vele Utrechters en mensen in het hele land in het geheugen is gegrift. Om 10.43 uur zijn we een minuut stil voor de slachtoffers en denken we aan hun nabestaanden. Zij leven nog elke dag met een zwaar verlies", zegt burgemeester Sharon Dijksma.

De herdenking begint om 10.30 uur op het 24 Oktoberplein, waar schutter Gökmen T. in 2019 willekeurig om zich heen begon te schieten in en om een sneltram. De Utrechter kreeg levenslang.

Domtoren

Burgemeester Dijksma houdt een korte toespraak waarna om 10.43 uur, het tijdstip van de aanslag, een minuut stilte wordt gehouden. De klokken van de Domtoren zullen op dit tijdstip luiden, vier keer voor ieder slachtoffer. De vlaggen op het stadhuis, stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern hangen die vrijdag halfstok.

De bijeenkomst vindt plaats op de herinneringsplek, die de gemeente na de aanslag heeft ingericht. Hier lagen vlak na de aanslag, en nog altijd, veel bloemen.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

2 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

3 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

4 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

5 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

5 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

6 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

6 uur geleden