Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht herdenkt tramaanslag in stilte

Utrecht herdenkt tramaanslag in stilte

UTRECHT (ANP) - Utrecht heeft woensdag op ingetogen wijze de tramaanslag van een jaar geleden herdacht. In een videoboodschap stond burgemeester Jan van Zanen stil bij de slachtoffers. "We vergeten hen niet. Nooit", zei hij.

Een jaar geleden schoot Gökmen T. uit het niets op reizigers in een tram op weg naar het centraal station. Vier mensen werden vermoord. Meerdere personen raakten (zwaar)gewond. Een golf van ontzetting door het land volgde.

Om 10.43 uur, het moment dat T. (38) de tram instapte, luidden woensdag de klokken van de Domtoren. Vervolgens hield Utrecht een minuut stilte. Ook trams stonden stil. Vlaggen op gebouwen van de gemeente hingen halfstok. Een openbare herdenking op het 24 Oktoberplein - de locatie waar de tram tot stilstand kwam - moest door het uitbreken van het coronavirus worden afgeblazen. Eerder op de ochtend legde de burgemeester samen met minister Ferd Grapperhaus van Justitie bloemen neer op het 24 Oktoberplein.

Videoboodschap

Burgemeester Van Zanen sprak de Utrechters nu toe via een videoboodschap. "In onze gedachten zijn we vandaag bij hen die we nog steeds missen. Vier mensen die slachtoffer werden van een onbegrijpelijke, zinloze en weerzinwekkende daad van geweld. Denken we aan de mensen die gewond raakten. Staan we naast hun nabestaanden, alle politieagenten en hulpverleners, de ooggetuigen en iedereen die ter plekke op enigerlei wijze bijdroeg. Nog iedere dag zijn voor hen de pijnlijke herinneringen en het gemis voelbaar. Voor hen is het elke dag 18 maart."

Stadsdichter Ruben van Gogh schreef een speciaal gedicht. Het begint met de woorden: "De dag dat stilte een ingehouden schreeuwen werd, helikopters als helse meeuwen de hemel doorkliefden, sirenes wegstierven en iedereen wachtte hoe het ooit nog verder moest, die dag ligt nu een jaar achter ons. De stilte is nog aanwezig - altijd, door alle woorden heen.

Herinneringsplek

Daarom is volgens de burgemeester een blijvende herinneringsplek op het 24 Oktoberplein ingericht. Het landschappelijk monument verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad ging na de schietpartij.

Vrijdag doet de rechtbank uitspraak in de rechtszaak tegen de verdachte. Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange celstraf tegen de Utrechter geëist.

Meer uit Binnenland

Slachtofferhulp: het is erg druk na schietpartijen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het is erg druk met mensen die slachtofferhulp nodig hebben na de schietpartijen in Rotterdam donderdag. Slachtofferhulp Nederland houdt daarom meerdere groepsbijeenkomsten, laat een woordvoerder vrijdag weten. Vlak na de incidenten kwamen ook al meerdere groepen bij elkaar om te praten over de gebeurtenissen.

17 minuten geleden
Bloemen en verdriet bij huis doodgeschoten vrouw en dochter

ROTTERDAM (ANP) - Bij het huis van de donderdag doodgeschoten moeder en haar 14-jarige dochter hebben enkele mensen een bosje bloemen gestoken in de zwarte schermen die rondom het woningblok staan. Er heerst een verdrietige sfeer op het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, aldus een verslaggever ter plaatse. Politie is op het plein in gesprek met buurtbewoners. Er wordt gehuild en sommige mensen omhelzen elkaar.

22 minuten geleden
Politie: aantal slachtoffers schietpartijen Rotterdam blijft drie

ROTTERDAM (ANP) - De politie Rotterdam bevestigt dat er donderdag niet meer dan drie slachtoffers zijn gevallen door de twee schietincidenten in het Erasmus MC en op het Heiman Dullaertplein. Donderdagavond was er nog enige onduidelijkheid over of er mogelijk meer slachtoffers waren. De politie laat nu weten dat er niet meer slachtoffers zijn aangetroffen.

1 uur geleden
Sfeer gelaten bij Erasmus MC dag na schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Bij het Erasmus MC heerst een dag na de schietpartij een gelaten sfeer onder de werknemers. Toch gaat voor de meeste ziekenhuismedewerkers het werk "gewoon weer door", zegt een medewerker tegen een verslaggever ter plaatse. Wel zal er in het ziekenhuis onderling veel nagepraat worden.

1 uur geleden
Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

9 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

10 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

10 uur geleden