Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht herdenkt slachtoffers tramaanslag op ingetogen wijze

Utrecht herdenkt slachtoffers tramaanslag op ingetogen wijze

UTRECHT (ANP) - Utrecht herdenkt donderdag de tramaanslag door Gökmen T. van twee jaar geleden, waarbij vier mensen overleden. Net als vorig jaar gebeurt dat vanwege het coronavirus ingetogen. Er zijn geen publieke bijeenkomsten.

Om 10.43 stipt, het tijdstip waarop T. begon te schieten, slaat de Domtoren voor elk slachtoffer één keer. Ook gaan de vlaggen halfstok op het stadhuis, stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. De kranslegging op het 24 Oktoberplein, waar de aanslag gebeurde, is besloten. Onder meer enkele nabestaanden, burgemeester Sharon Dijksma en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) leggen een krans.

Op 18 maart 2019 opende Gökmen T. het vuur in een tram. Naast de vier dodelijke slachtoffers raakten meerdere mensen gewond en getraumatiseerd. De schutter kreeg levenslang voor zijn terreurdaad. "Wat er ook gebeurt en hoe verwarrend en onzeker deze tijden ook zijn: 18 maart vergeten wij nooit. Voor de slachtoffers en nabestaanden is het helaas nog elke dag 18 maart. We willen ook daarom met hen samen herdenken", zei burgemeester Dijkstra eerder tegen het ANP.

Meer uit Binnenland

Forse verlaging van tarieven uitzending EK op publieke schermen

HILVERSUM (ANP) - De NOS en NPO voeren een flinke verlaging door van de tarieven voor het uitzenden van het EK op publieke schermen. Het gaat om een verlaging van ruim 75 procent, meldt de NOS in een persbericht.

10 uur geleden
Nederland levert Oekraïne samen met ander land Patriot-systeem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren maakte vrijdag bekend dat het is gelukt om onderdelen te verzamelen waarmee een compleet systeem kan worden gevormd. Ze was daar al enige tijd mee bezig. Patriotsystemen zijn belangrijke wapensystemen die raketten van de vijand uit de lucht kunnen schieten.

11 uur geleden
Demonstranten bezetten klaslokalen en toiletblok UvA-gebouw

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben vrijdagmiddag een gang, twee klaslokalen en een toiletblok bezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De locaties zijn in het zogeheten B-gebouw. Volgens een woordvoerder van de UvA gaat het om gemaskerde demonstranten, die leuzen schreeuwen en de deuren naar de lokalen blokkeren.

11 uur geleden
Bestuur Zuidoost: vaardig iemand anders af dan Bosma op 1 juli

AMSTERDAM (ANP) - Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam ziet liever dat het parlement een andere vertegenwoordiger dan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma stuurt naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli in het Oosterpark. In een verklaring noemt het bestuur de uitnodiging van Bosma om aanwezig te zijn bij de Keti Koti-herdenking "een duivels dilemma".

12 uur geleden
Voorbereidingen gaswinning bij Schiermonnikoog mogen van start

DEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor gaswinning in de Noordzee bij Schiermonnikoog mogen van de rechter van start gaan. Gasbedrijf ONE-Dyas heeft vrijdag van de voorzieningenrechter toestemming gekregen een productieplatform te installeren om vanaf het einde van dit jaar gas te kunnen winnen uit de bodem.

12 uur geleden
Verdachte agent herinnert zich weinig van inzet geweld Dordrecht

ROTTERDAM (ANP) - Een 55-jarige politieman uit Rotterdam, die wordt verdacht van het verzwijgen van geweld tijdens een arrestatie in Dordrecht op sinterklaasavond in 2020, kan zich niet veel herinneren van die bewuste avond. Dat zei de man vrijdag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in de rechtbank van Rotterdam.

13 uur geleden
Politiebonden vinden verlofbeperking rondom NAVO-top schrijnend

DEN HAAG (ANP) - De vier politievakbonden zijn niet te spreken over de verlofbeperking voor politiemensen vanwege de NAVO-top in Den Haag volgend jaar. Omdat er voor de top zoveel politie-inzet nodig is, krijgen werknemers pas aan het einde van dit jaar te horen of ze in de periode rondom het evenement in juni verlof kunnen opnemen.

13 uur geleden