Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht compenseert per direct minima en middeninkomens

Utrecht compenseert per direct minima en middeninkomens

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht gaat per direct minima en mensen met een middeninkomen compenseren in hun inkomen. Zo stelt de gemeente extra geld beschikbaar om de energierekening te compenseren. Mensen die al jaren in de bijstand zitten, krijgen automatisch een extra maandelijkse inkomenstoeslag.

Studenten die door de hoge energierekening in de problemen komen, hebben ook recht op een vergoeding. "Daarom biedt de gemeente zelfstandig wonende studenten aan bijzondere bijstand aan te vragen", aldus wethouder Linda Voortman (Werk en inkomen). Utrecht draagt verder extra bij in de zorgkosten voor de laagste inkomens en arme gezinnen krijgen een kledingpas om warme kleding voor hun kinderen te kunnen kopen. Het gaat in totaal om 2000 kinderen.

De maatregelen gaan per 1 oktober in en bedragen bij elkaar 7 miljoen euro. Utrecht wil het koopkrachtakkoord van het Rijk (17 miljard euro) dat op 1 januari ingaat, niet afwachten. "De ernstige signalen uit de stad en het uitblijven van maatregelen al dit najaar zorgt ervoor dat we ons als gemeente genoodzaakt voelen om onze inwoners extra te ondersteunen op het gebied van bestaanszekerheid, in elk geval tot het moment waarop de meeste maatregelen uit het akkoord ingaan. Voor 2023 maken we een nieuwe afweging wat er nodig is", schrijft de wethouder in een brief aan de raad.

Utrecht steunt ook heel specifiek de middeninkomens, omdat er "voor hen tot nu toe geen generieke regelingen zijn". "Zij kunnen nergens aanspraak op maken, maar zakken wel door het ijs. Met name gezinnen met meerdere kinderen, oudere kinderen, alleenstaanden en paren zonder kinderen komen al fors tekort of houden weinig over", zegt de wethouder over de reden om deze groep ook verlichting te brengen.

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

1 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

2 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

3 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

3 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

3 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

3 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

4 uur geleden