Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Utrecht bouwt versneld flexhuizen en huisvest statushouders

Utrecht bouwt versneld flexhuizen en huisvest statushouders

UTRECHT (ANP) - Utrecht gaat binnen 2,5 jaar versneld 2500 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren. Het gaat om huizen die tien tot vijftien jaar blijven staan. De eerste 450 huizen moeten er volgende zomer al komen. Ook gaat Utrecht vanaf de volgende maand statushouders tijdelijk voorrang verlenen bij het verstrekken van een woning om de achterstanden in te lopen.

Zes weken lang gaan de meeste sociale huurwoningen die vrijkomen naar statushouders. Utrecht wil dit jaar nog 490 statushouders aan een huis helpen. De stad hoopt hiermee het overvolle opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten. "Het Rijk heeft een beroep gedaan op gemeenten om in 2022 7500 statushouders versneld te huisvesten, onder wie 490 in de gemeente Utrecht" zegt wethouder Dennis de Vries van Wonen. "Dit heeft impact op alle woningzoekenden. Ze zijn ons allen even lief. Door de achterstand versneld in te lopen, kunnen we in september weer terug naar de gebruikelijke verdeling", aldus de wethouder.

Bovenal wil hij het aantal beschikbare woningen "structureel verhogen door versneld tijdelijke woningen te realiseren" om het woningtekort weg te werken. Het gaat om duizend huizen in 2023 en de rest een jaar later. Dit aantal komt bovenop al bestaande plannen voor permanente sociale huurwoningen. Hiermee bieden we woningzoekenden meer perspectief."

Statushouders

De Utrechtse plannen passen in het beleid van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Hij wil dat op plekken met een woningtekort snel flexwoningen gebouwd kunnen worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde dinsdag dat zijn verwachtingen te rooskleurig zijn.

Statushouders hebben al te horen gekregen dat ze erkend worden als vluchtelingen. Hun asielaanvraag is goedgekeurd en ze mogen in Nederland blijven. Daardoor mogen ze een asielzoekerscentrum verruilen voor een woning, maar dat kan niet als er geen woningen beschikbaar zijn voor ze. Hun opvangplekken kunnen daardoor niet vrijkomen voor nieuwe asielzoekers. Dat leidt tot opstoppingen in de hele opvang, en uiteindelijk ook in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

VluchtelingenWerk Nederland is blij met de stap. "De gemeente Utrecht neemt verantwoordelijkheid door de komende weken een inhaalslag te maken bij de huisvesting van erkende vluchtelingen. De situatie in Ter Apel en in de crisisnoodopvang vraagt om stevige maatregelen. Het kan elk moment zover zijn dat vluchtelingen op straat belanden omdat er geen bed meer over is. Al maanden leven duizenden vluchtelingen in tenten, sporthallen en evenementenhallen waar de meest basale behoeften niet vanzelfsprekend zijn", verklaart de organisatie.

Meer uit Binnenland

PVV, VVD, NSC en BBB moeten knopen gaan doorhakken

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een cruciale fase in. Voor het eerst in bijna twee weken gaan de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer langs bij de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De partijen moeten belangrijke beslissingen gaan nemen.

20 minuten geleden
Hof behandelt hoger beroep Pegida-voorman over beledigen moslims

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag behandelt maandag het hoger beroep van Edwin Wagensveld. De voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida werd in november door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot veertig uur taakstraf voor groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd.

38 minuten geleden
Eindhoven viert feest met landskampioen PSV

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven viert maandag feest omdat PSV voor de 25e keer landskampioen is geworden. De omgeving rond het Stadhuisplein is afgezet en in de binnenstad staan grote schermen waarop de huldiging is te volgen. De festiviteiten beginnen rond 15.00 uur.

39 minuten geleden
Wageningse herdenking trekt in totaal 90.000 bezoekers

WAGENINGEN (ANP) - De Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen hebben samen 90.000 bezoekers getrokken, meldt organisator Wageningen45. Ook waren dertien buitenlandse WOII-veteranen, uit Groot-Brittannië en Canada, en twee Nederlandse WOII-veteranen aanwezig tijdens de Nationale Herdenking en het Vrijheidsdefilé.

2 uur geleden
CBS: meer broedvogels in Nederland, maar niet op alle plekken

DEN HAAG (ANP) - De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

3 uur geleden
Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

OSS (ANP) - Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente. Het zal vermoedelijk nog een paar dagen duren voor de mensen terug kunnen.

6 uur geleden
PSV maandag gehuldigd, rondrit op platte kar en feest in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - PSV is voor de 25e keer landskampioen geworden en dat wordt maandag 6 mei gevierd met een huldiging in Eindhoven. De feestelijkheden beginnen om 15.45 uur in het Philips Stadion, waar de spelers een ereronde met de schaal lopen.

12 uur geleden