
Utrecht: bijna alle statushouders hebben een huurwoning gevonden
UTRECHT (ANP) - De meeste statushouders die Utrecht in opdracht van het Rijk moest huisvesten, hebben met voorrang versneld een woning gevonden. De gemeente besloot om zes weken lang vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkwamen te reserveren voor statushouders. Dit om de achterstand die bestond weg te werken. Dat is sneller gelukt dan verwacht, laat wethouder Rachel Streefland (asiel en integratie) vrijdag aan de gemeenteraad weten. Vrijkomende huurhuizen komen vanaf maandag weer grotendeels beschikbaar voor andere huurders.
Al in de eerste drie weken vonden 279 vluchtelingen met een verblijfsvergunning een huis. Samen gaat het om 148 woningen. De komende weken krijgen ook de andere mensen op de wachtlijst een eigen huis, verwacht de gemeente Utrecht. Daarom is de voorkeurspositie niet meer nodig.
Het gemeentebestuur wilde binnen zes weken 490 statushouders (de opdracht die het Rijk het stadsbestuur had gesteld) een woning aanbieden. "Wij zijn heel blij dat we zo snel zoveel statushouders kunnen huisvesten. Samen met het COA, de woningcorporaties en VluchtelingenWerk hebben we ons enorm ingespannen om dit voor elkaar te krijgen. Hierdoor komen eerder dan verwacht weer woningen beschikbaar voor alle woningzoekenden", laat de wethouder weten.
Ter Apel
Het doel van de maatregel was om asielzoekerscentra en opvanglocaties zoals Ter Apel te ontlasten. Die zitten onder meer overvol omdat statushouders door de krappe woningmarkt niet kunnen doorstromen naar een eigen huis. Andere gemeenten in Nederland hebben interesse getoond in de Utrechtse aanpak, aldus de gemeente.
Utrecht kondigde half juli aan dat vrijwel alle vrijkomende sociale huurwoningen voor een periode van zes weken naar hen zouden gaan. De "noodgreep" leverde lof op, maar onder andere woningzoekenden ook weerstand. Woningcorporaties hebben jarenlange wachtlijsten en mensen voelden zich benadeeld. Vrijkomende woningen gaan normaliter voor 70 procent naar reguliere woningzoekenden en voor 30 procent naar bijzondere en kwetsbare doelgroepen, onder wie statushouders.
Achterstand
In ruil voor het wegwerken van de achterstand wil Utrecht versneld tijdelijke woningen realiseren. "Wij willen op korte termijn een bestuursakkoord sluiten met onder meer het Rijk, regiogemeenten en woningcorporaties om versneld tijdelijke woningen bouwen, die 10 tot 15 jaar blijven staan. Iedereen verdient een dak boven z’n hoofd", zegt wethouder Dennis de Vries (wonen).
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.
4 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.
8 uur geleden