Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uslu tegen cultuursector: steun kritische makers in Rusland

Uslu tegen cultuursector: steun kritische makers in Rusland

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse cultuursector moet kritische, onafhankelijke makers, denkers en organisaties in Rusland blijven steunen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Ook blijft Nederland "ruimte bieden" aan individuele Russische en Belarussische kunstenaars in Nederland, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel roept het kabinet de cultuursector op om de formele samenwerking met Russische en Belarussische instellingen voorlopig te staken. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) deed vrijdag een soortgelijke oproep aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Uslu schrijft hoe Nederland vorm kan geven aan initiatieven om steun te bieden aan kunstenaars en denkers, niet alleen in Rusland en Belarus maar ook in Oekraïne. Ook wil ze kijken hoe Nederland onafhankelijke Oekraïense journalisten en kunstenaars kan opvangen en ondersteunen.

Dijkgraaf schreef vrijdag dat hij vooralsnog een miljoen euro uittrekt voor hulp aan de ruim 1650 Russische en Belarussische studenten. Dat geld is bedoeld voor onderzoekers en studenten die bijvoorbeeld door sancties tegen Rusland geen toegang meer hebben tot hun geld. Het ministerie liet weten geen signalen te hebben dat hier aanwezige studenten of onderzoekers zelf op de sanctielijst staan.

Meer uit Binnenland

Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

54 minuten geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

4 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

5 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

6 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

7 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

11 uur geleden