Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uslu tegen cultuursector: steun kritische makers in Rusland

Uslu tegen cultuursector: steun kritische makers in Rusland

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse cultuursector moet kritische, onafhankelijke makers, denkers en organisaties in Rusland blijven steunen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Ook blijft Nederland "ruimte bieden" aan individuele Russische en Belarussische kunstenaars in Nederland, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel roept het kabinet de cultuursector op om de formele samenwerking met Russische en Belarussische instellingen voorlopig te staken. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) deed vrijdag een soortgelijke oproep aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Uslu schrijft hoe Nederland vorm kan geven aan initiatieven om steun te bieden aan kunstenaars en denkers, niet alleen in Rusland en Belarus maar ook in Oekraïne. Ook wil ze kijken hoe Nederland onafhankelijke Oekraïense journalisten en kunstenaars kan opvangen en ondersteunen.

Dijkgraaf schreef vrijdag dat hij vooralsnog een miljoen euro uittrekt voor hulp aan de ruim 1650 Russische en Belarussische studenten. Dat geld is bedoeld voor onderzoekers en studenten die bijvoorbeeld door sancties tegen Rusland geen toegang meer hebben tot hun geld. Het ministerie liet weten geen signalen te hebben dat hier aanwezige studenten of onderzoekers zelf op de sanctielijst staan.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

5 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

8 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

13 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

14 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

15 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

15 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

18 uur geleden