Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uslu: omroep ON is onafhankelijk, maar mag niet álles uitzenden

Uslu: omroep ON is onafhankelijk, maar mag niet álles uitzenden

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) begrijpt de zorgen dat op de nieuwe publieke omroep Ongehoord Nederland (ON) omvolkingstheorieën werden geventileerd. Ze wijst wel op de onafhankelijkheid van de omroepen, hoewel de bewindsvrouw eraan toevoegt dat ook op ON niet alles mag worden gezegd.

De staatssecretaris kreeg vragen van een groot aantal partijen uit de Tweede Kamer over de omvolkingstheorieën die de Vlaamse politicus Filip Dewinter volgens de Kamer "onweersproken" mocht uiten. Volgens deze complottheorie wordt de westerse samenleving langzaam vervangen door (veelal islamitische) immigranten met een niet-westerse achtergrond.

"De onafhankelijkheid van omroepen is een groot goed", zegt Uslu vrijdag. "Ik moet me niet gaan mengen in de inhoud." Wel heeft Ongehoord Nederland zich volgens haar te houden aan de Mediawet en journalistieke codes. Er zitten dus grenzen aan wat de omroep mag uitzenden. Er kwamen eerder al klachten binnen over de omroep bij de ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep, die hier onderzoek naar doet.

De Kamerleden maken zich zorgen omdat de omvolkingstheorie ook in verband wordt gebracht met een reeks aanslagen in de afgelopen jaren. Dat geldt ook voor de schietpartij in het Amerikaanse Buffalo eerder deze maand, waarbij een 18-jarige Amerikaan uit racistische overtuiging het vuur opende op voornamelijk zwarte mensen in een supermarkt. De dader publiceerde een manifest waarin hij zijn zorgen uit over "de raciale en culturele vervanging van het Europese volk".

Meer uit Politiek

Bruins Slot staat open voor nieuwe sancties om Nagorno-Karabach

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) staat open voor nieuwe sancties als de situatie in Nagorno-Karabach verder verslechtert. Ze noemde in een debat in de Tweede Kamer de humanitaire situatie in de enclave "zeer ernstig". Ze maakt zich hard voor meer hulp.

11 uur geleden
Beertema niet meer terug in Kamer uit onvrede over plek op lijst

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Harm Beertema keert niet terug in de Tweede Kamer na de verkiezingen. Hij vindt dat hij een te lage plek heeft gekregen op de kandidatenlijst. De 71-jarige onderwijsspecialist van de partij van Geert Wilders was naar eigen zeggen op plaats zestien gezet. "Ik trek me daarom terug als kandidaat", laat hij weten.

14 uur geleden
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

1 dag geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

1 dag geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

1 dag geleden
Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

DEN BOSCH (ANP) - Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

1 dag geleden
PvdD-leden zetten Kamerlid Van Raan terug op verkiesbare plek

DEN BOSCH (ANP) - Kamerlid Lammert van Raan komt toch op een verkiesbare plek voor zijn partij, de Partij voor de Dieren. Hij was, op eigen verzoek, op plek 20 gezet, maar deed voor het congres toch een gooi naar plaats 6. Hij kreeg steun van genoeg leden, die eveneens nieuwkomer Ines Kostić op nummer twee zetten. Zij wordt als grote belofte gezien in de partij.

1 dag geleden