Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uslu: filmindustrie de dupe van trage aanpassing Mediawet

Uslu: filmindustrie de dupe van trage aanpassing Mediawet

DEN HAAG (ANP) - De filmindustrie is in het nadeel omdat het lang duurt voordat streamingdiensten als Netflix wettelijk worden verplicht om te investeren in Nederlandse producties, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Media). De wet die dit voorschrijft is al vijf jaar in voorbereiding en liep dit jaar verdere vertraging op omdat coalitiepartijen lang hebben onderhandeld over een deal. Dinsdag rondde de Tweede Kamer het debat over de wet af. Volgende week wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gesteund door een Kamermeerderheid.

Vorige week kreeg Uslu stevige kritiek te verduren van de oppositie, die haar slap optreden verweten. SP, GroenLinks, PvdA en PVV vonden dat de coalitiepartijen zoveel hebben gesleuteld aan de wet, dat er van haar oorspronkelijke voorstel weinig over is gebleven. Het debat liep uit en daarom kreeg de staatssecretaris dinsdag pas de kans om hierop te reageren. "De Kamer heeft het recht om te amenderen, dit is hoe onze democratie werkt", zegt ze over de kritiek.

Hoewel ze zich niet helemaal kan vinden in de deal die de coalitie heeft gesloten, denkt Uslu dat het voorliggende wetsvoorstel de Nederlandse filmindustrie verder helpt. Grote streamingplatforms worden verplicht om 5 procent in Nederlandse producties te steken. Dat levert jaarlijks grofweg 40 miljoen euro op. Van dit bedrag moet 60 procent naar onafhankelijke producenten gaan. De linkse oppositie en ook Uslu hadden de voorkeur bij 80 procent.

Welwillendheid

Lucille Werner (CDA) kan waarschijnlijk op een Kamermeerderheid rekenen voor haar plan dat de helft van het vrijgemaakte bedrag naar vrijwel elk genre mag gaan, ook bijvoorbeeld comedy of reality-tv. Uslu had liever gezien dat al het geld alleen naar films, documentaires of series was gegaan. De kans bestaat nog steeds dat het gros van het geld hier naartoe gaat, zegt de bewindsvrouw op kritische vragen van de PvdA hierover. Ze hoopt hier op de welwillendheid van streamingdiensten.

Peter Kwint (SP) noemt het effect van de wet "nihil" en vraagt zich af of het voorstel niet beter kan worden ingetrokken. "Als ik het wetsvoorstel intrek, dan zou er helemaal geen financiële impuls meer zijn voor Nederlandse films, series en documentaires", zegt Uslu daarop. Nu vindt ze het zaak dat de wet snel wordt aangenomen. Dan kan later worden geëvalueerd wat het effect is.

Meer uit Politiek

Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans is blij dat de Europese natuurherstelwet er komt. De partijleider van GroenLinks-PvdA spreekt op X van een "mooie dag voor de Europese natuur".

32 minuten geleden
Hermans wil niets zeggen over omstreden PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans, kandidaat-minister en beoogd vicepremier namens de VVD, wil niet zeggen wat zij vindt van haar toekomstig ambtsgenoot Marjolein Faber en over eerder gedane uitspraken van de PVV-politica. VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdag nog haar twijfels over de benoeming van Faber, aangezien die eerder sprak over "omvolking" en zich vaker zeer hard uitsprak over onder anderen migranten. Yeşilgöz betitelde Faber als "niet onomstreden" en vroeg zich af of haar toon wel paste bij het ministerschap. Vrijdag was er crisisoverleg nodig voordat Faber door kon als kandidaat.

36 minuten geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

1 uur geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

3 uur geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

3 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

23 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden