Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uslu: filmindustrie de dupe van trage aanpassing Mediawet

Uslu: filmindustrie de dupe van trage aanpassing Mediawet

DEN HAAG (ANP) - De filmindustrie is in het nadeel omdat het lang duurt voordat streamingdiensten als Netflix wettelijk worden verplicht om te investeren in Nederlandse producties, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Media). De wet die dit voorschrijft is al vijf jaar in voorbereiding en liep dit jaar verdere vertraging op omdat coalitiepartijen lang hebben onderhandeld over een deal. Dinsdag rondde de Tweede Kamer het debat over de wet af. Volgende week wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gesteund door een Kamermeerderheid.

Vorige week kreeg Uslu stevige kritiek te verduren van de oppositie, die haar slap optreden verweten. SP, GroenLinks, PvdA en PVV vonden dat de coalitiepartijen zoveel hebben gesleuteld aan de wet, dat er van haar oorspronkelijke voorstel weinig over is gebleven. Het debat liep uit en daarom kreeg de staatssecretaris dinsdag pas de kans om hierop te reageren. "De Kamer heeft het recht om te amenderen, dit is hoe onze democratie werkt", zegt ze over de kritiek.

Hoewel ze zich niet helemaal kan vinden in de deal die de coalitie heeft gesloten, denkt Uslu dat het voorliggende wetsvoorstel de Nederlandse filmindustrie verder helpt. Grote streamingplatforms worden verplicht om 5 procent in Nederlandse producties te steken. Dat levert jaarlijks grofweg 40 miljoen euro op. Van dit bedrag moet 60 procent naar onafhankelijke producenten gaan. De linkse oppositie en ook Uslu hadden de voorkeur bij 80 procent.

Welwillendheid

Lucille Werner (CDA) kan waarschijnlijk op een Kamermeerderheid rekenen voor haar plan dat de helft van het vrijgemaakte bedrag naar vrijwel elk genre mag gaan, ook bijvoorbeeld comedy of reality-tv. Uslu had liever gezien dat al het geld alleen naar films, documentaires of series was gegaan. De kans bestaat nog steeds dat het gros van het geld hier naartoe gaat, zegt de bewindsvrouw op kritische vragen van de PvdA hierover. Ze hoopt hier op de welwillendheid van streamingdiensten.

Peter Kwint (SP) noemt het effect van de wet "nihil" en vraagt zich af of het voorstel niet beter kan worden ingetrokken. "Als ik het wetsvoorstel intrek, dan zou er helemaal geen financiële impuls meer zijn voor Nederlandse films, series en documentaires", zegt Uslu daarop. Nu vindt ze het zaak dat de wet snel wordt aangenomen. Dan kan later worden geëvalueerd wat het effect is.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

12 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden