Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uslu dringt aan op inclusievere film- en audiovisuele sector

Uslu dringt aan op inclusievere film- en audiovisuele sector

DEN HAAG (ANP) - De film- en audiovisuele (AV)-sector moet gelijkwaardiger en inclusiever worden. Dat stelt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) in een reactie op het rapport Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien, dat donderdag verscheen. Daarin komt onder meer naar voren dat makers van kleur ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende functies, gemiddeld korter werkzaam zijn in de sector en minder vaak werk hebben dan witte makers.

Het ministerie van OCW liet het onderzoek uitvoeren op verzoek van het initiatief KLEUR en de Dutch Academy For Film (DAFF). KLEUR ontstond in 2020 vanuit de Black Lives Matter-beweging en de discussie over representatie van etnische minderheden in de Amerikaanse filmindustrie.

De etnische diversiteit in de sector lijkt wel "in grote lijnen" representatief voor de Nederlandse samenleving, meldt het rapport. Makers van kleur ervaren de sector als weinig inclusief, degenen die de sector als inclusief ervaren zijn "bovengemiddeld oud, vaak man, en in een leidinggevende functie". Verder wordt geconcludeerd dat het aandeel dragende karakters van kleur bij fictieproducties lager ligt dan het aandeel in de Nederlandse samenleving, voor non-fictie lijkt een oververtegenwoordiging te bestaan van personages van kleur.

Oproep Uslu

"Er is verbetering nodig en ik ben ervan overtuigd dat juist de culturele sector deze verandering teweeg kan brengen", stelt Uslu. "Ik roep de sector daarom op om met de uitkomsten van het onderzoek aan de slag te gaan." Het onderzoek is een nulmeting, vervolgt de staatssecretaris. "Het is mijn intentie om de ontwikkelingen op dit terrein te blijven monitoren en het onderzoek periodiek te herhalen."

Dit is het eerste onderzoek in Nederland naar de etnische diversiteit en inclusiviteit van de film- en AV-sector. Iraida Meerzorg, oprichter van de stichting KLEUR, geeft aan dat zij "meer dan verheugd" is dat deze "eerste belangrijke stap is gezet". "We hebben hier twee jaar geleden op ingezet, nu is helder hoe het ervoor staat en waar er werk aan de winkel is."

Opzet onderzoek

Voor het onderzoek is onder 694 "professionals werkzaam in de sector" een enquête afgenomen, zijn interviews en twee duidingssessies met makers gehouden en honderd Nederlandse producties uit 2018-2020 bekeken om te bepalen hoe de representatie voor en achter de schermen is. De onderzoekers vermoeden dat vrouwen, leidinggevenden en makers die waarde hechten aan dit onderwerp vaker hebben meegedaan aan de enquête.

Meer uit Politiek

BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

LELYSTAD (ANP) - Gedeputeerde Jan Klopman van de BBB is onder druk komen te staan in de Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Klopman gaf niet of heel summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant, zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis, die werd gesteund door bijna alle oppositiepartijen, maar uiteindelijk niet werd aangenomen.

9 uur geleden
Veldkamp (NSC) kan coalitie met PVV uitleggen in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), is niet bevreesd voor de vragen die hij internationaal zal krijgen over het kabinet met daarin de PVV. Hij verwacht niet dat deelname van de partij van Geert Wilders internationaal tot onrust zal leiden. Als dat toch gebeurt, kan hij ze geruststellen, zei Veldkamp voor zijn gesprek met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol.

9 uur geleden
De Jonge: afscheid CdK Berends is in het belang van Gelderland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt het "in het belang van de provincie" dat John Berends heeft besloten om niet terug te keren als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends trok woensdag zijn conclusies nadat Provinciale Staten een onderzoek naar zijn handelen hadden besproken. "Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie", aldus De Jonge, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken over de CdK's gaat.

10 uur geleden
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

11 uur geleden
Van Rij stuurt wetsvoorstel 'box 3' naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) is op de valreep met een wetsvoorstel gekomen dat per 2027 voor een nieuw stelsel moet zorgen om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3). Het is aan zijn opvolger, die naar verwachting volgende week aantreedt, om het voorstel door het parlement te loodsen.

12 uur geleden
Achahbar (Toeslagen) hoopt dat haar functie snel overbodig wordt

DEN HAAG (ANP) - "Mijn allerliefste wens zou eigenlijk zijn dat mijn functie zo snel mogelijk overbodig zou worden." Dat zegt Nora Achahbar, beoogd staatssecretaris van Financiën, voor haar kennismakingsgesprek in de Tweede Kamer. NSC heeft Achahbar voorgedragen voor het onderdeel Toeslagen, waaronder ook de hersteloperatie van de toeslagenaffaire valt.

13 uur geleden
Karremans (VVD) ziet ook steun voor kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - Er is dan veel kritiek op de VVD die in een kabinet met de PVV stapt, volgens aanstaand staatssecretaris Vincent Karremans zijn er "tegelijkertijd heel veel mensen die daar achter staan en die het ook belangrijk vinden dat het land wordt bestuurd. Zo zit ik er ook in." De VVD-wethouder zelf verlaat het stadsbestuur in Rotterdam voor het staatssecretariaat.

13 uur geleden