Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

USAR-reddingsteam krijgt psychische nazorg na inzet Turkije

USAR-reddingsteam krijgt psychische nazorg na inzet Turkije

EINDHOVEN (ANP) - De leden van het zoek- en reddingsteam USAR krijgen na hun inzet in het door aardbevingen getroffen Turkije nazorg. Zo reisden er een psycholoog en een arts naar Spanje, waar het team de afgelopen dagen verbleef. "Ze zijn daar allemaal gezien en hebben ook een-op-eengesprekken gevoerd", zegt Erik Matthijsen, teamleider van het medische team.

Ook is er een gesprek gevoerd met het hele team en hebben ze dinsdagavond samen op tv naar de documentaire Oranje Helmen in Turkije gekeken, waarin hun werk in beeld werd gebracht. USAR-commandant Arjen Littooij, die ook in Spanje was, sprak eerder van "de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen twintig jaar".

Het team keert donderdagmiddag terug in Nederland. Ze reisden vorige week af naar de zwaar getroffen regio Hatay en redden twaalf mensen en een hond uit het puin. Maandag droegen ze de werkzaamheden over aan andere teams, waarop ze nog enkele dagen konden bijkomen op een niet nader genoemde plek in Spanje.

Verplichte drie dagen vrij

Volgens Matthijsen zijn de leden nu verplicht drie dagen vrij. Vanaf maandag gaan ze weer aan het werk. De teamleider zei dat hij bij eerdere inzetten nog niet heeft meegemaakt dat mensen hiertoe niet in staat waren.

Na twee tot drie weken neemt de psycholoog nogmaals contact op met alle mensen om te horen hoe het met hen gaat. Ook binnen de afzonderlijke disciplines - het team bestaat uit medewerkers van politie, brandweer, ambulancediensten en defensie - krijgen ze volgens Matthijsen nog ondersteuning.

Twintigjarig bestaan

In juni bestaat USAR 20 jaar en volgens de teamleider zal er dan een bijeenkomst zijn. Hij verwacht dat ook dan zal worden stilgestaan bij de inzet in Turkije.

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

2 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

2 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

3 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

7 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

10 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

11 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

13 uur geleden