Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

USAR-reddingsteam krijgt psychische nazorg na inzet Turkije

USAR-reddingsteam krijgt psychische nazorg na inzet Turkije

EINDHOVEN (ANP) - De leden van het zoek- en reddingsteam USAR krijgen na hun inzet in het door aardbevingen getroffen Turkije nazorg. Zo reisden er een psycholoog en een arts naar Spanje, waar het team de afgelopen dagen verbleef. "Ze zijn daar allemaal gezien en hebben ook een-op-eengesprekken gevoerd", zegt Erik Matthijsen, teamleider van het medische team.

Ook is er een gesprek gevoerd met het hele team en hebben ze dinsdagavond samen op tv naar de documentaire Oranje Helmen in Turkije gekeken, waarin hun werk in beeld werd gebracht. USAR-commandant Arjen Littooij, die ook in Spanje was, sprak eerder van "de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen twintig jaar".

Het team keert donderdagmiddag terug in Nederland. Ze reisden vorige week af naar de zwaar getroffen regio Hatay en redden twaalf mensen en een hond uit het puin. Maandag droegen ze de werkzaamheden over aan andere teams, waarop ze nog enkele dagen konden bijkomen op een niet nader genoemde plek in Spanje.

Verplichte drie dagen vrij

Volgens Matthijsen zijn de leden nu verplicht drie dagen vrij. Vanaf maandag gaan ze weer aan het werk. De teamleider zei dat hij bij eerdere inzetten nog niet heeft meegemaakt dat mensen hiertoe niet in staat waren.

Na twee tot drie weken neemt de psycholoog nogmaals contact op met alle mensen om te horen hoe het met hen gaat. Ook binnen de afzonderlijke disciplines - het team bestaat uit medewerkers van politie, brandweer, ambulancediensten en defensie - krijgen ze volgens Matthijsen nog ondersteuning.

Twintigjarig bestaan

In juni bestaat USAR 20 jaar en volgens de teamleider zal er dan een bijeenkomst zijn. Hij verwacht dat ook dan zal worden stilgestaan bij de inzet in Turkije.

Meer uit Binnenland

Stroom terugleveren mag geen geld meer kosten

DEN HAAG (ANP) - Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten. Dat staat in een voorstel van NSC-Kamerlid Wytske Postma, dat volgens haar ook steun heeft van de andere coalitiepartijen PVV, VVD en BBB.

15 minuten geleden
Medewerker PI Alphen op staande voet ontslagen om smokkel

DEN HAAG (ANP) - Een medewerker van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn is op staande voet ontslagen, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) donderdag. De reden daarvoor is dat hij betrokken was bij de invoer van smokkelwaar. Ook bleek dat hij ongeoorloofd informatie deelde met gedetineerden.

21 minuten geleden
Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

ZWOLLE (ANP) - In Overijssel hebben 22 gemeenten met het provinciebestuur afspraken gemaakt over nieuwe windturbines, schrijft de provincie. Overijssel wil daarmee voorkomen dat het landschap "lukraak vol komt te staan" met windmolens, zegt gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA).

25 minuten geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

5 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

6 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

7 uur geleden