Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Urn met as van Tutu bijgezet in kathedraal Kaapstad

Urn met as van Tutu bijgezet in kathedraal Kaapstad

KAAPSTAD (ANP/AFP) - De urn met daarin de as van de Zuid-Afrikaanse bisschop en antiapartheidsactivist Desmond Tutu is zondag bijgezet in de St. George's kathedraal in Kaapstad. De geestelijke overleed een week geleden op 90-jarige leeftijd.

"Zijn as is eerder vandaag bijgezet in de St. George kathedraal tijdens een besloten bijeenkomst voor familie", staat in een verklaring van de anglicaanse kerk. Zo'n twintig familieleden, onder wie zijn vrouw, waren hierbij aanwezig.

Zaterdag werd tijdens een sobere uitvaartplechtigheid al afscheid genomen van Tutu. Prinses Mabel was namens Nederland aanwezig. Het lichaam van Tutu lag enkele dagen daarvoor in de kathedraal, zodat Zuid-Afrikanen hun laatste eer konden bewijzen aan de geestelijke.

Verandering

Aartsbisschop Thabo Makgoba heeft de as onder een gegraveerde herdenkingssteen voor het spreekgestoelte geplaatst. Hij riep de Zuid-Afrikaanse bevolking hierbij op om zich toe te wijden aan de "radicale en revolutionaire verandering waar Tutu voor pleitte".

Tutu was een van de voornaamste figuren in de campagnes tegen apartheid. In 1984 won hij de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn geweldloze strijd tegen het regime. De kathedraal in Kaapstad kwam onder meer door Tutu en zijn preken bekend te staan als 'de kathedraal van de mensen' en werd een symbool van de strijd tegen rassenscheiding en voor de democratie.

Meer uit Buitenland

600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

44 minuten geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

2 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

3 uur geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

5 uur geleden
Londen Gatwick schrapt 160 vluchten om tekort verkeersleiders

LONDEN (ANP) - De Londense luchthaven Gatwick schrapt deze week meer dan 160 vluchten wegens een tekort aan luchtverkeersleiders. Dertig procent van de luchtverkeersleiders is momenteel niet beschikbaar "wegens diverse medische redenen, waaronder het coronavirus", verklaart de luchthaven.

5 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

8 uur geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

11 uur geleden