Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Urker vissers redden boot migranten op de Noordzee'

'Urker vissers redden boot migranten op de Noordzee'

URK (ANP) - Urker vissers hebben dinsdagochtend een boot met migranten gered op de Noordzee bij Engeland. Dat zei kapitein Garrut Klarine van de kotter UK48 tegen NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken. Volgens Klarine zaten er 26 mensen aan boord van vaartuigje, dat ronddobberde op een kruispunt van een drukke vaarroute. Onder hen waren drie kinderen, aldus de kapitein.

Klarine dacht eerst dat het om een sportbootje ging, vertelde hij tegen het radioprogramma. "Dan zie je mensen zwaaien, toen bleken het vluchtelingen te zijn." De Urker kapitein vermoedt dat de migranten vanuit het Franse Calais de oversteek naar Groot-Brittannië probeerden te maken, maar uit koers raakten.

Op een zeezieke na, waren de meeste migranten aan boord er goed aan toe, zegt Klarine. De zieke opvarende nam hij aan boord. De kotter schakelde de Engelse kustwacht in, die de migranten uiteindelijk overnam. In afwachting van de kustwacht, bleef de kotter langszij het bootje drijven. Volgens Klarine mocht hij op last van de kustwacht in principe niemand van de groep aan boord nemen. "Dat heeft denk ik met corona te maken", legde hij uit.

De geredde groep migranten heeft ontzettend veel geluk gehad, stelde Riekelt Bakker, de eigenaar van de Urker kotter, tegenover het radioprogramma. "Op die drukke scheepvaartroute, maar ook dat het weer zo mooi is gebleven. Al hadden ze maar windkracht drie of vier gehad, dan hadden ze het nooit overleefd."

Meer uit Binnenland

Zeer grote brand bij bedrijf in Oosterwolde

OOSTERWOLDE (ANP) - Bij voedselbedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in het Friese Oosterwolde woedt in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om de uitslaande brand te bestrijden, meldt een woordvoerder.

1 uur geleden
Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

4 uur geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

8 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

9 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

11 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

12 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

13 uur geleden