Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Urker broers bestraft voor geweld tegen journalist

Urker broers bestraft voor geweld tegen journalist

LELYSTAD (ANP) - De politierechter in Lelystad heeft vrijdag twee broers uit Urk veroordeeld tot werkstraffen van 150 en 120 uur. Volgens de rechter staat vast dat het tweetal op 28 maart bij de Sionkerk in hun woonplaats geweld heeft gepleegd tegen een verslaggever van PowNed.

De verslaggever was ter plaatse om kerkgangers te interviewen. Journalisten en cameraploegen waren op de bewuste zondag bij de Sionkerk omdat de kerk ondanks de coronamaatregelen de deuren opende voor alle gelovigen. Dit leidde tot onrust.

De PowNed-verslaggever was samen met een cameraman ter plaatse. Hij kreeg - als eerste - een klap tegen zijn achterhoofd van een van de verdachten, de 26-jarige Lammert P. Toen de verslaggever daarop reageerde, werd hij het doelwit van Lammert en diens 28-jarige broer Jelle. De verslaggever werd een paar keer tegen zijn knie getrapt.

Geweld op beeld vastgelegd

Volgens Lammert P. heeft hij de cameraman niet geslagen maar geduwd. De rechter achtte het slaan wel bewezen. De verslaggever heeft hij naar eigen zeggen niet getrapt. P. probeerde hem "onderuit te tackelen", zo hield hij de rechter voor. Dat zou een "schrikreactie" zijn geweest - P. kreeg "een stok" van de verslaggever in zijn gezicht, waarop een microfoon was bevestigd. P. verklaarde ook dat het "een eenmansactie" is geweest en dat zijn broer niet betrokken was. Hij betuigde spijt. Volgens de rechter zijn beide broers betrokken geweest. De straf van Lammert pakte hoger uit omdat hij de cameraman heeft mishandeld.

Het geweld tegen de verslaggever is op beeld vastgelegd. De verdachten zijn er slechts op uit geweest om de hem weg te jagen, zo verklaarden zij voor de rechter. Hij misdroeg zich in hun ogen door kerkgangers agressief en luidruchtig te benaderen. In zijn aangifte heeft de betrokken verslaggever gezegd dat hij werd gewaarschuwd dat hij Urk niet in een kwaad daglicht mocht stellen en dat er een onrustige en gespannen sfeer op bij de kerk hing.

Persvrijheid

De rechter wees de beide broers op persvrijheid als grondrecht. "Je valt journalisten niet aan, ook niet als je hen te confronterend, te provocerend of misschien zelfs ontzettend vervelend vindt."

De broers hebben zich een dag na het incident gemeld bij de politie. Zij zijn toen aangehouden en hebben twee dagen vastgezeten. Die detentie matigt de opgelegde werkstraf met vier uur.

Automobilist

Het Openbaar Ministerie had tegen beide broers een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist, naast een taakstraf van 150 uur.

Niet alleen de twee broers belaagden de PowNed-verslaggever. Een automobilist reed op hem in. Deze man moet zich dinsdag voor de rechter verantwoorden.

Meer uit Binnenland

Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

4 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

6 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

6 uur geleden
DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

HAARLEM (ANP) - De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

7 uur geleden
Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

AMSTERDAM (ANP) - De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

7 uur geleden
TEFAF-baas stapt plotseling op

MAASTRICHT/NEW YORK (ANP) - De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom. Buitenlandse media brengen hem in verband met oude en niet meer openbare tweets, die anti-woke zouden zijn en over moslims en linkse opinies zouden gaan.

7 uur geleden
Start haringseizoen op 14 juni onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.

7 uur geleden