Urgenda: niet halen doel reductie broeikasgassen klap in gezicht
DEN HAAG (ANP) - Een klap in het gezicht van de jongere generaties. Dat vindt duurzaamheidsorganisatie Urgenda van het bericht dat het Urgenda-doel om vanaf 2020 elk jaar minstens 25 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990, vorig jaar niet is gehaald. "Tegen de tijd dat zij aan het roer zitten kunnen ze ontwrichtende klimaatverandering nauwelijks nog voorkomen." De organisatie wil nu met alle relevante ministers gaan praten.
Statistiekbureau CBS en de Emissieregistratie van het RIVM meldden woensdag op basis van een eerste berekening dat de uitstoot in 2021 23,9 procent lager was ten opzichte van 1990. In 2020 werd het doel wel net gehaald.
In de Urgenda-zaak verplichtte de rechter de overheid maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. In 2020 moest de uitstoot van CO2 en andere gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde tenminste met 25 procent zijn verminderd. De Hoge Raad bepaalde dat eind 2019 in een zaak die was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Lagere rechters hadden de eis eerder al toegewezen, maar de Staat procedeerde door tot aan het hoogste rechtscollege.
Klimaatverandering
In 2015 won Urgenda voor het eerst de rechtszaak tegen de Staat. "Dat het na zeven jaar nog niet gelukt is om een uitspraak van de rechter na te leven is het ondermijnen van de rechtsstaat", aldus Urgenda woensdag. "En juist in deze tijd willen we zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen, als eerste die uit Rusland."
Iedere ton uitstoot draagt bij aan verdere opwarming, geeft de organisatie aan. Hoe sneller de uitstoot omlaaggaat, hoe groter de kans dat de opwarming minder dan 1,5 graad zal zijn, aldus Urgenda. Klimaatverandering kan volgens de duurzaamheidsclub al bij een temperatuurstijging van 1,5 graad gevaarlijke vormen aannemen.
Urgenda zegt nu graag met alle relevante ministers te willen spreken "over het snel halen van de vereiste doelen van de Urgenda-zaak en het alsnog extra laten dalen van de uitstoot om het tekort van vorig jaar goed te maken".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Studenten en docenten in het hoger onderwijs willen opnieuw demonstreren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Het protest is "over een paar weken" op het Malieveld in Den Haag, hebben de organisatoren donderdag aangekondigd. Een exacte datum is nog niet bekend.
5 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Enkele honderden mensen zijn donderdag naar het Moreelsepark in Utrecht gekomen om te demonstreren tegen de geplande bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs. De demonstratie was op advies van de gemeente afgeblazen, maar enkele groepen hadden al laten weten dat ze toch zouden betogen.
7 minuten geledenOSLO (ANP) - Koning Willem-Alexander noemt de onrust in Amsterdam van afgelopen week pijnlijk om te zien. "Natuurlijk doet het me heel veel en het doet me pijn om te zien wat er gebeurt in de straten van Amsterdam en dat mensen ook echt met fundamentele problemen te kampen hebben."
14 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Beelden waarop te zien is dat de politie in de hoofdstad geweld gebruikt tegen demonstranten "zien er ernstig uit", zegt burgemeester Femke Halsema in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. "Op basis van filmpjes op social media en zonder de context goed te kennen, kunnen we dit nu niet goed beoordelen", voegt ze daar wel aan toe.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Brit Robert D., die wordt verdacht van het geven van de opdracht voor de moord op leraar Gerard Meesters. Hij werd op 28 november 2002 in de deuropening van zijn huis aan de Uranusstraat in Groningen met acht kogels doodgeschoten.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vanaf donderdagmiddag is het weer mogelijk om te demonstreren in Amsterdam. Wel blijft de hele stad tot maandag 12.00 uur aangemerkt als veiligheidsrisicogebied en mag de politie preventief fouilleren. Dat heeft de gemeentelijke driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) besloten.
2 uur geledenENSCHEDE (ANP) - Omdat het grote onderwijsprotest in Utrecht donderdag niet doorgaat, organiseren studenten en docenten lokale betogingen om te demonstreren tegen de bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd. Zo zijn er demonstraties bij de Universiteit Twente in Enschede en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
2 uur geleden