
Urgenda: niet halen doel reductie broeikasgassen klap in gezicht
DEN HAAG (ANP) - Een klap in het gezicht van de jongere generaties. Dat vindt duurzaamheidsorganisatie Urgenda van het bericht dat het Urgenda-doel om vanaf 2020 elk jaar minstens 25 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990, vorig jaar niet is gehaald. "Tegen de tijd dat zij aan het roer zitten kunnen ze ontwrichtende klimaatverandering nauwelijks nog voorkomen." De organisatie wil nu met alle relevante ministers gaan praten.
Statistiekbureau CBS en de Emissieregistratie van het RIVM meldden woensdag op basis van een eerste berekening dat de uitstoot in 2021 23,9 procent lager was ten opzichte van 1990. In 2020 werd het doel wel net gehaald.
In de Urgenda-zaak verplichtte de rechter de overheid maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. In 2020 moest de uitstoot van CO2 en andere gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde tenminste met 25 procent zijn verminderd. De Hoge Raad bepaalde dat eind 2019 in een zaak die was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Lagere rechters hadden de eis eerder al toegewezen, maar de Staat procedeerde door tot aan het hoogste rechtscollege.
Klimaatverandering
In 2015 won Urgenda voor het eerst de rechtszaak tegen de Staat. "Dat het na zeven jaar nog niet gelukt is om een uitspraak van de rechter na te leven is het ondermijnen van de rechtsstaat", aldus Urgenda woensdag. "En juist in deze tijd willen we zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen, als eerste die uit Rusland."
Iedere ton uitstoot draagt bij aan verdere opwarming, geeft de organisatie aan. Hoe sneller de uitstoot omlaaggaat, hoe groter de kans dat de opwarming minder dan 1,5 graad zal zijn, aldus Urgenda. Klimaatverandering kan volgens de duurzaamheidsclub al bij een temperatuurstijging van 1,5 graad gevaarlijke vormen aannemen.
Urgenda zegt nu graag met alle relevante ministers te willen spreken "over het snel halen van de vereiste doelen van de Urgenda-zaak en het alsnog extra laten dalen van de uitstoot om het tekort van vorig jaar goed te maken".
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - In Leeuwarden is donderdagochtend de eerste lokale matige vorst van het winterseizoen gemeten, meldt Weeronline. Het kwik zakte daar naar -5,4 graden. Er is sprake van matige vorst als de temperatuur minimaal -5,0 graden is. Vorig jaar gebeurde dit al op 19 november.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De redacties van onder andere NRC, de Volkskrant, Trouw, AD en Het Financieele Dagblad leggen donderdag van 11.00 uur tot 12.00 uur het werk neer uit onvrede met de lopende cao-onderhandelingen. Tijdens dat uur worden ook de websites van deze kranten niet bijgewerkt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.
10 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.
14 uur geleden