
Urgenda en jongerenclubs: OMT voor klimaataanpak nodig
AMSTERDAM (ANP) - Nederland moet een speciaal instituut oprichten om de klimaatcrisis tegen te gaan. Dat stellen duurzaamheidsorganisatie Urgenda en twaalf jongerenorganisaties voor. De 'Nederlandse Klimaatmissie', zoals ze het noemen, moet een soort Outbreak Management Team (OMT) worden, dat de overheid gaat adviseren over de aanpak, maar dan met meer bevoegdheden. Kennis en kunde moeten samenkomen in het instituut, waar overheid, bedrijfsleven en wetenschap in samenwerken voor snelle verduurzaming, zo is het idee.
Het plan is opgesteld door Urgenda en PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Ze willen in tien jaar de CO2-uitstoot terugbrengen naar nul. Dat vergt een echte crisisaanpak, net zoals de coronapandemie, zegt Urgenda-voorzitter Marjan Minnesma. Een van de inspiratiebronnen is de Amerikaanse oud-president John F. Kennedy. Die stelde in 1961 het doel om binnen tien jaar iemand op de maan te zetten. "Toen zei ook iedereen: dat is onmogelijk." Acht jaar later stonden de eerste mensen op de maan.
In de Klimaatmissie zouden wetenschappers, bestuurders en bedrijven intensief moeten gaan samenwerken om grote projecten mogelijk te maken. "Dit is anders, dit is niet zoals we het de hele tijd hebben gedaan", zegt Minnesma over die aanpak. "We zitten nu vast in gebaande paden." De aanpak die de organisaties willen draait niet om "altijd de goedkoopste oplossing vinden". Ook zal groot draagvlak niet altijd vooropstaan. En er zullen fouten worden gemaakt. Maar: "Het kan als je het wilt."
Gezamenlijke inspanning
Aan industriële bedrijven vroeg Minnesma of het in theorie mogelijk is om in tien jaar te verduurzamen. "Alle industrieën zeiden ja, tot mijn eigen verbazing." In de praktijk gaat het vaak trager, omdat bedrijven bang zijn zichzelf uit de markt te prijzen, legt Minnesma uit. Daarom is volgens haar een gezamenlijke inspanning nodig. Ze verwijst bijvoorbeeld naar Tata Steel, dat zijn steenkoolgebruik wil afbouwen. In plaats daarvan wil Tata aardgas gaan gebruiken en uiteindelijk over op waterstof. Voor dat soort operaties is steun nodig, vinden de organisaties.
Het probleem afwentelen op volgende generaties is geen optie, vindt Urgenda. Ook voorzitter Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging benadrukt dat. In Nederland worden de volgende generaties volgens hem opgezadeld met een "gigantische klimaathypotheek".
Het plan heeft verder onder meer steun van de Jonge Democraten (D66), Jonge Socialisten (PvdA), Dwars (GroenLinks), Pink! (PvdD) en Oppositie (DENK).
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
10 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
18 uur geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
21 uur geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
1 dag geleden