Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Urgenda: blij met gedaalde uitstoot, maar er is meer nodig

Urgenda: blij met gedaalde uitstoot, maar er is meer nodig

AMSTERDAM (ANP) - De grote daling in uitstoot van broeikasgassen in 2022 is fijn, maar er is nog veel meer nodig, zegt directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, naar aanleiding van cijfers die statistiekbureau CBS woensdag publiceerde. Met een rechtszaak wist Urgenda een doel af te dwingen: de uitstoot moet sinds 2020 elk jaar minstens een kwart lager zijn dan in 1990. "Maar dat is de absolute ondergrens om onder de 2 graden opwarming te blijven", benadrukt Minnesma. "We moeten ons richten op de toekomst en ervoor zorgen dat de aarde niet met meer dan 1,5 graden opwarmt."

Minnesma is kritisch. "Het klimaatbeleid van de Nederlandse regering laat absoluut geen urgentie zien." In het Klimaatakkoord van Parijs hebben landen wereldwijd afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde bij voorkeur niet met meer dan 1,5 graad mag stijgen, en zeker niet met meer dan 2 graden. Anders zijn de gevolgen van klimaatverandering te groot. De huidige daling in broeikasgassen is voornamelijk veroorzaakt door externe factoren en niet door beleid van de overheid. "Het is maar de vraag wat de uitstoot voor dit jaar gaat doen, 2022 was geen representatief jaar."

Het CBS heeft berekend dat de uitstoot afgelopen jaar bijna 32 procent lager was dan in 1990, een niveau dat nog niet eerder was bereikt. De daling komt vooral door minder gebruik van aardgas. De aardgasprijs steeg sterk na de Russische inval in buurland Oekraïne en de Europese reactie daarop. Daardoor hebben bedrijven en inwoners "fors bezuinigd" op gas. Gascentrales draaiden minder hard en productieprocessen werden aangepast of stilgelegd. Ook zat het weer mee: door relatief hoge temperaturen was er minder aardgas nodig om gebouwen op te warmen.

Minnesma vindt dat zeker in de industrie grote stappen nodig zijn. Minister Micky Adriaansens schreef eind februari nog in een brief aan de Tweede Kamer dat klimaatafspraken met grote vervuilers langzamer gaan dan gehoopt. "Dit gaat veel te traag", aldus Minnesma. "Inmiddels is de aarde al zo'n 1,2 graden opgewarmd. We koersen af op 2 à 3 graden opwarming." Hiermee verwijst ze naar recente rapporten van de Verenigde Naties, die onder meer een mogelijke opwarming van 2,6 of 2,8 graden zien.

Overigens miste Nederland het Urgenda-doel in 2021 met een fractie. Het eerste coronajaar - 2020 - was er ook een grote daling te zien in de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met een jaar eerder. Dat werd toen voor het grootste deel veroorzaakt door de coronapandemie en ook door het relatief warme weer.

Meer uit Binnenland

Geen vervolging doden wolf Wapse, OM wel kritisch op handelen

WESTERVELD (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat een aantal betrokkenen in de zaak van de doodgeschoten wolf in het Drentse Wapse niet vervolgen. De zaken tegen burgemeester Rikus Jager, de locoburgemeester, een man, zijn zoon en een politieagent worden geseponeerd. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt.

26 minuten geleden
Kosten dumpen lachgascilinders mogelijk verrekend in afvalheffing

DEN HAAG (ANP) - Door het lachgasverbod dat op 1 januari 2023 van kracht werd komen veel lege lachgascilinders in de openbare ruimte en bij het restafval terecht. De rekening om dat probleem op te lossen komt op het bordje van gemeenten terecht en mogelijk ook bij burgers in de vorm van verhoogde afvalstoffenheffing. Dat schrijven onder meer de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) en afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden in aanloop naar een gesprek in de Tweede Kamer donderdag over het onderwerp.

2 uur geleden
Qbuzz: busverkeer weer op gang gekomen

AMERSFOORT (ANP) - Het busverkeer bij Qbuzz in Groningen en Drenthe is weer op gang gekomen, meldt een woordvoerder van de vervoerder. Eerder reden er geen bussen als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

3 uur geleden
Bussen Qbuzz rijden niet door storing communicatiesystemen

AMERSFOORT (ANP) - Door een storing in de communicatiesystemen rijden er geen bussen van Qbuzz, meldt de vervoerder. Het is niet bekend hoelang dit gaat duren.

3 uur geleden
Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

5 uur geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

6 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

7 uur geleden