Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Urenlange wachtrij verwacht voor afscheid van koningin Elizabeth

Urenlange wachtrij verwacht voor afscheid van koningin Elizabeth

LONDEN (ANP) - Mensen die de gesloten kist van Elizabeth willen bezoeken in Westminster Hall, moeten rekenen op urenlange wachtrijen. Daar waarschuwt de Britse regering maandag voor. Ook worden vertragingen in het openbaar vervoer verwacht en zijn er wegafzettingen rond Westminster Hall, waar mensen vanaf woensdag afscheid kunnen nemen van de koningin voor de staatsbegrafenis komende maandag, die plaatsvindt in Westminster Abbey.

"Grote groepen mensen worden verwacht", schrijft de regering. "Degenen die erbij willen zijn moeten waarschijnlijk uren in de rij staan, mogelijk 's nachts." De regering waarschuwt dat mensen weinig kans krijgen om te zitten tijdens het wachten, "omdat de rij constant in beweging is".

Volgens The Times wordt verwacht dat ruim 750.000 mensen een laatste eer aan de Britse koningin zullen willen bewijzen en dat wachttijden kunnen oplopen tot 20 uur. De kist is tijdens het publieke afscheid gesloten. Daarop ligt een bloemenkrans gemaakt van bloemen uit de tuin van Balmoral Castle, haar zomerresidentie. Ook ligt de koninklijke standaard, de vlag van de koningin, op de kist.

Locatie

Op woensdag gaat de kist met Elizabeth, die donderdag op 96-jarige leeftijd overleed, naar Westminster Hall. Op de ochtend van de staatsbegrafenis wordt de kist in een processie naar Westminster Abbey gebracht.

Het lichaam van Elizabeth wordt na de plechtigheid overgebracht naar Windsor Castle. Haar man Philip ligt sinds zijn overlijden vorig jaar in de grafkelder van de St. George's Chapel bij Windsor Castle. Samen worden zij na de uitvaartplechtigheid van Elizabeth naar de King George VI Memorial Chapel gebracht voor hun laatste rustplaats.

Meer uit Buitenland

Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

26 minuten geleden
Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd kunnen zaterdagochtend weer terugkeren naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zegt de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

2 uur geleden
Luchthaven van München korte tijd dicht om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend korte tijd stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hadden betreden en zichzelf hadden vastgelijmd op start- en landingsbanen. Een van de banen werd al snel weer vrijgegeven. Even na 08.00 uur meldde de politie dat alle activisten waren verwijderd en dat het vliegverkeer grotendeels is hervat. Een woordvoerder van de luchthaven waarschuwt nog wel voor vertragingen.

4 uur geleden
Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking

KYIV (ANP/RTR) - Een omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten. Tegen mannen die de dienstplicht ontduiken, wordt harder opgetreden.

4 uur geleden
Lancering Starliner opnieuw uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP/BLOOMBERG) - De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner, het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing, is voor de derde keer deze maand uitgesteld. De reden is een heliumlek aan boord van het ruimtevaartuig, heeft NASA vrijdag gemeld.

4 uur geleden
Zelensky: gebrek aan Oekraïense troepen en vliegtuigen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat het Oekraïense leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken. "We moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg. We moeten dit doen zodat de jongens een normale rotatie hebben. Dan verbetert hun moreel ook", zei Zelensky in een interview met persbureau AFP.

8 uur geleden
Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger bevestigde dat.

10 uur geleden