Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Urenlange wachtrij verwacht voor afscheid van koningin Elizabeth

Urenlange wachtrij verwacht voor afscheid van koningin Elizabeth

LONDEN (ANP) - Mensen die de gesloten kist van Elizabeth willen bezoeken in Westminster Hall, moeten rekenen op urenlange wachtrijen. Daar waarschuwt de Britse regering maandag voor. Ook worden vertragingen in het openbaar vervoer verwacht en zijn er wegafzettingen rond Westminster Hall, waar mensen vanaf woensdag afscheid kunnen nemen van de koningin voor de staatsbegrafenis komende maandag, die plaatsvindt in Westminster Abbey.

"Grote groepen mensen worden verwacht", schrijft de regering. "Degenen die erbij willen zijn moeten waarschijnlijk uren in de rij staan, mogelijk 's nachts." De regering waarschuwt dat mensen weinig kans krijgen om te zitten tijdens het wachten, "omdat de rij constant in beweging is".

Volgens The Times wordt verwacht dat ruim 750.000 mensen een laatste eer aan de Britse koningin zullen willen bewijzen en dat wachttijden kunnen oplopen tot 20 uur. De kist is tijdens het publieke afscheid gesloten. Daarop ligt een bloemenkrans gemaakt van bloemen uit de tuin van Balmoral Castle, haar zomerresidentie. Ook ligt de koninklijke standaard, de vlag van de koningin, op de kist.

Locatie

Op woensdag gaat de kist met Elizabeth, die donderdag op 96-jarige leeftijd overleed, naar Westminster Hall. Op de ochtend van de staatsbegrafenis wordt de kist in een processie naar Westminster Abbey gebracht.

Het lichaam van Elizabeth wordt na de plechtigheid overgebracht naar Windsor Castle. Haar man Philip ligt sinds zijn overlijden vorig jaar in de grafkelder van de St. George's Chapel bij Windsor Castle. Samen worden zij na de uitvaartplechtigheid van Elizabeth naar de King George VI Memorial Chapel gebracht voor hun laatste rustplaats.

Meer uit Buitenland

AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

2 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

2 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

4 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

6 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

7 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

9 uur geleden