Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

GENÈVE/RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

Israëls krijgsmacht sprak van "tactische pauzes" die elke dag tussen 08.00 en 19.00 uur lokale tijd zouden plaatsvinden in een deel van Gaza. Hulporganisaties verwelkomden de beslissing, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was ontstemd. Hij noemde de stap "onaanvaardbaar". Netanyahu was blijkbaar niet van tevoren op de hoogte gesteld.

Het Israëlische leger heeft maandag niet officieel bekendgemaakt dat de gevechtspauze daadwerkelijk is begonnen. Volgens UNRWA-chef Philippe Lazzarini is er "operationeel niets veranderd". Hij heeft naar eigen zeggen geen enkele gevechtspauze kunnen constateren.

Juli

Volgens hem is er ook geen enkele bevestiging dat dit plan voor een gevechtspauze in de Israëlische politiek officieel is goedgekeurd en wordt uitgevoerd. In Rafah en andere delen van het zuiden van de Gazastrook wordt nog steeds onophoudelijk gevochten. Ook bij de grensovergang tussen Israël en Gaza, vlak bij Egypte en ten zuiden van Rafah, wordt er gevochten.

Door de hevige Israëlische aanvallen op Rafah zijn er volgens de UNRWA nog 65.000 ontheemden die bescherming aan de Egyptische grens zoeken. Zes weken geleden nog was een groot deel van de bevolking van de Gazastrook naar Rafah en omgeving gevlucht. Toen waren er 1,4 miljoen mensen bijeengedreven. De meesten zijn kennelijk opnieuw op de vlucht.

Volgens Lazzarini is onbekend hoe lang de VN-organisatie de Palestijnen in de Gazastrook kan helpen. Er is momenteel geld voor hulp tot de maand juli. Wat er daarna binnenkomt, is afwachten volgens Lazzarini. De middelen voor de hulpverlening komen per maand binnen.

Meer uit Buitenland

Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

2 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

4 uur geleden
Houthi's melden drie doden en veel gewonden door aanval Israël

SANAA (ANP) - Bij de Israëlische aanval op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen zijn drie doden gevallen. Bijna negentig mensen raakten gewond, zo meldt Al-Masirah TV, het belangrijkste nieuwskanaal van de Houthi-beweging.

7 uur geleden
Trump: Democratische Partij is vijand van de democratie

GRAND RAPIDS (ANP) - Tijdens de eerste campagnebijeenkomst sinds de aanslag op zijn leven, wees Donald Trump zaterdagavond het idee van de hand dat hij een bedreiging is voor de democratie. Tegenover een juichende menigte verklaarde hij in Grand Rapids, Michigan: "Ik heb vorige week een kogel opgevangen voor de democratie".

7 uur geleden
Voormalige lijfarts Trump: schotwond oor was 2 centimeter

WASHINGTON (ANP/AFP) - De voormalige lijfarts van Donald Trump, Ronny Jackson, meldt dat de voormalige president goed herstelt van een schotwond in zijn oor die hij vorige week had opgelopen bij een aanslag op zijn leven. In een bericht op het sociaal medium Truth Social geeft Jackson een medische beschrijving van de wond, die 2 centimeter breed zou zijn.

10 uur geleden
Premier Netanyahu waarschuwt vijanden na vergeldingsaanval

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël zichzelf "met alle middelen zal verdedigen." Hij zei dat kort nadat Israëlische straaljagers een door Houthi-rebellen gecontroleerde haven in Jemen hadden gebombardeerd als vergelding voor een dodelijke droneaanval op de Israëlische stad Tel Aviv.

12 uur geleden
Israël valt haven Jemen aan na aanval op Tel Aviv

SANAA (ANP/RTR/AFP) - Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen. Het Israëlische leger spreekt over aanvallen op militaire doelen van het "terroristische" Houthi-regime als reactie op de "honderden aanvallen" op Israël de afgelopen maanden.

13 uur geleden