Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNRWA schat dat 80.000 mensen Rafah ontvlucht zijn

UNRWA schat dat 80.000 mensen Rafah ontvlucht zijn

RAFAH (ANP) - Sinds Israël de aanvallen op de stad Rafah heeft opgevoerd, hebben volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zo'n 80.000 mensen de stad verlaten. De organisatie vindt dat de burgerbevolking wordt opgejaagd en eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.

UNRWA schatte eerder deze week dat er zo'n 1,4 miljoen mensen in Rafah verbleven. Veruit de meesten komen uit andere delen van de Gazastrook en waren al eens gevlucht voor Israëlische aanvallen. Nu ook in Rafah een invasie dreigt, moeten mensen weer vertrekken. "De last is voor deze gezinnen ondragelijk. Het is nergens veilig", schrijft UNRWA op X.

Er zitten ook medewerkers van de VN-organisatie zelf in Rafah. UNRWA zegt in de stad aanwezig te blijven om hulp te verlenen. Daarbij is wel nog de vraag hoe hulpgoederen aangevoerd kunnen worden. De nabijgelegen grensovergang met Egypte is ingenomen door de Israëlische krijgsmacht en er komen geen hulpgoederen meer binnen. Israël zei dat twee andere grensovergangen wel geopend zouden worden, al komt voor zover bekend nog altijd lang niet genoeg voedsel en brandstof het gebied binnen.

Meer uit Buitenland

Russische defensieminister meldt opmars en meer veroveringen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische troepen zijn volgens defensieminister Andrej Beloesov langs het hele front in Oekraïne in opmars. Dit jaar hebben ze al 880 vierkante kilometer ingenomen, zegt hij.

11 minuten geleden
NAVO-chef doet nieuw dreigement Rusland af als intimidatie

PRAAG (ANP) - De NAVO moet zich niet te veel aantrekken van de dreigende taal uit Rusland over de inzet van westerse wapens in Rusland, vindt NAVO-topman Jens Stoltenberg. Dat Oekraïne dat van steeds meer bondgenoten mag, "is niets nieuws". De Russische dreigementen dat dit de NAVO duur kan komen te staan, zijn volgens Stoltenberg slechts een poging ze af te schrikken.

19 minuten geleden
China: moeilijk om Oekraïne-vredestop in Zwitserland bij te wonen

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt dat het "moeilijk" is in juni een vredestop voor Oekraïne in Zwitserland bij te wonen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de bijeenkomst "nog steeds niet voldoet aan de eisen van China en de verwachtingen van de internationale gemeenschap".

53 minuten geleden
Defensieministers China en VS praten over conflicthaarden

SINGAPORE (ANP/AFP) - De ministers van Defensie van China en van de Verenigde Staten zijn in Singapore in gesprek gegaan over conflicten in de wereld, vooral over de strijd in Gaza en in Oekraïne en over de positie van Taiwan.

1 uur geleden
Amerikaanse media over uitspraak Trump: historisch moment

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump is als eerste Amerikaanse oud-president ooit schuldig bevonden in een strafzaak en dat is een "historisch moment" in de geschiedenis van de Verenigde Staten, schrijven media in het land. Zij pakken groot uit met hun berichtgeving over de rechtszaak en gaan in op veelgestelde vragen.

1 uur geleden
Ziekenhuis bevestigt dat Slowaakse premier thuis zorg ontvangt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse premier Robert Fico heeft het ziekenhuis verlaten en krijgt nu thuis zorg, meldt het ziekenhuis waar de neergeschoten regeringsleider wekenlang werd behandeld. Slowaakse media schreven donderdag al dat Fico naar zijn woning in Bratislava was teruggekeerd.

2 uur geleden
Advocaten Trump gaan uitspraak zwijggeldzaak aanvechten

NEW YORK (ANP/DPA) - De advocaten van Donald Trump gaan moties indienen in de zwijggeldzaak om "krachtig te strijden" tegen de uitspraak van de jury. Als dat geen succes blijkt, wordt "zo snel mogelijk beroep aangetekend", meldt Trumps advocaat Todd Blanche aan CNN.

4 uur geleden