Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNRWA: Israël laat onze hulp niet meer noorden Gaza in

UNRWA: Israël laat onze hulp niet meer noorden Gaza in

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Volgens het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA heeft Israël de VN geïnformeerd dat het niet langer voedselkonvooien van de UNRWA naar het noorden van Gaza goedkeurt. "Het is schandalig opzettelijk levensreddende hulp te verhinderen tijdens een door de mens veroorzaakte hongersnood", zei Philippe Lazzarini op X. "Deze beperkingen moeten worden opgeheven."

"UNRWA is de grootste organisatie met het grootste bereik voor ontheemde gemeenschappen in Gaza", schrijft Lazzarini ook. "Door te voorkomen dat de UNRWA haar mandaat in Gaza vervult, zullen nog veel meer mensen sterven door honger, uitdroging en gebrek aan onderdak." En: "Dit kan niet gebeuren, het zou alleen maar onze collectieve menselijkheid bezoedelen."

De Israëlische beslissing betekent dat humanitaire hulp aan het noorden van Gaza alleen nog via de lucht of zee kan worden verstrekt. Daarover zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres eerder zondag tijdens een bezoek aan Egypte: "De enige effectieve en efficiënte manier om zware goederen te leveren om aan de humanitaire behoeften van Gaza te voldoen, is over de weg."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat Israël "dringend zijn besluit moet terugdraaien". Op X schreef WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus: "De honger is acuut. Alle inspanningen om voedsel te leveren moeten niet alleen worden toegestaan, voedselleveringen moeten onmiddellijk worden versneld."

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden