Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNRWA: 267 miljoen aan financiële steun nog opgeschort

UNRWA: 267 miljoen aan financiële steun nog opgeschort

GENÈVE (ANP/AFP) - Nog 267 miljoen dollar (omgerekend 249 miljoen euro) aan steun voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) is nog steeds opgeschort. Zestien landen pauzeerden begin dit jaar hun financiële bijdragen. Een deel heeft de steun inmiddels weer hervat.

In totaal werd zo'n 450 miljoen dollar aan steun opgeschort nadat Israël zei dat twaalf UNRWA-medewerkers in oktober betrokken waren bij de aanval van Hamas op Israël, terwijl het geld hard nodig was voor de hulpverlening in de Gazastrook. Onafhankelijke onderzoekers zeiden vorige week dat de beschuldigingen niet onderbouwd zijn met bewijs. Israël heeft geen bewijs geleverd dat de twaalf medewerkers leden waren van Hamas.

UNRWA-topman Philippe Lazzarini deelde de cijfers dinsdag tijdens een persconferentie. Hij vertelde ook dat de UNRWA in de afgelopen periode ook donaties heeft ontvangen van landen die de UNRWA nog niet eerder financieel steunden. Daarnaast zijn in het afgelopen half jaar meer dan 115 miljoen dollar aan privédonaties binnengekomen. De VN-organisatie heeft nu genoeg geld tot eind juni.

De hulporganisatie, de grootste in de Gaza, werd in 1949 opgericht en is actief in de Palestijnse gebieden, Libanon, Jordanië en Syrië. Onder meer de Verenigde Staten, een belangrijke donateur, heeft de steun nog niet hervat. Zwitserland maakt woensdag bekend of het zijn beslissing terugdraait. Nederland schortte zijn steun ook op. Het kabinet maakte vorige week bekend voorlopig geen geld te geven aan de UNRWA, maar ook dat de organisatie daar in de toekomst wel weer voor in aanmerking kan komen.

Meer uit Buitenland

Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

49 minuten geleden
Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

KYIV (ANP) - Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd. Maar zowel Vladimir Poetin als Volodymyr Zelensky reageert afwijzend.

1 uur geleden
Leger Israël meldt hevigste gevechten in Noord-Gaza sinds oktober

JBALIA (ANP/AFP) - Het Israëlische leger noemt de onlangs hernieuwde gevechten in de noordelijke stad Jabalia in Gaza "misschien wel de hevigste" sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober.

1 uur geleden
Iran arresteert 260 mensen voor satanisme en confisqueert alcohol

TEHERAN (ANP/AFP) - In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn ongeveer 260 mensen gearresteerd, onder wie drie Europeanen, voor "satanisme". Het gaat volgens de politie om 146 mannen en 115 vrouwen die "zich bevonden in een ongewenste en obscene toestand met emblemen, tekens en symbolen van satanisme op hun kleding, hoofd, gezicht en haar", schrijft het Iraanse staatspersbureau IRNA.

3 uur geleden
Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

STRAATSBURG (ANP) - Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

3 uur geleden
Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

4 uur geleden
Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

5 uur geleden