Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten zien dat situatie in Gaza leeft onder studenten

Universiteiten zien dat situatie in Gaza leeft onder studenten

DEN HAAG (ANP) - Een aantal universiteiten in Nederland ziet dat de situatie in de Gazastrook leeft onder studenten. Ze krijgen bezorgde mails en meldingen van mensen die betrokken zijn bij de Joodse of Palestijnse gemeenschap, laten ze aan het ANP weten. Soms leidt dat ook tot spanningen, zoals deze week in Amsterdam en Nijmegen.

Honderden mensen ondertekenden een open brief aan het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De briefschrijvers zijn kritisch op de houding van de universiteit ten aanzien van Israël en vinden dat die steun voor de Palestijnen moet uitspreken. De UvA "hoorde geluiden" van Joodse studenten en medewerkers die zich door de kritische brief aan het bestuur enigszins in het nauw gedreven voelden. Een woordvoerster zegt dat de universiteit daarom oproept tot "kalmte en respect voor elkaar". Ze benadrukt daarnaast dat politieke demonstraties volgens de huisregels van de UvA niet zijn toegestaan. Wel staat de universiteit toe dat studenten en docenten zelf bijeenkomsten opzetten om met elkaar in discussie te gaan.

Op de campus van de Radboud Universiteit protesteerden woensdag tientallen studenten van Nijmegen4Palestine. De Radboud Universiteit zegt te zien dat de situatie in de Gazastrook enorm leeft onder studenten. "Ook het protest is niet onopgemerkt gebleven", zegt een woordvoerster. De universiteit heeft volgens de zegsvrouw de taak om dit soort protesten te faciliteren in een veilige omgeving.

Studenten willen verhaal kwijt

Ook de Universiteit Leiden ziet dat de situatie in de Gazastrook studenten bezighoudt. Een woordvoerder zegt dat tijdens colleges of via e-mails vragen worden gesteld door bezorgde mensen. Het gaat om mensen uit zowel de Joodse als de Palestijnse gemeenschap, die hun verhaal kwijt willen en "soms ook boos zijn". Sommige mensen vragen of de Universiteit Leiden zich politiek uitspreekt, maar dat draagt volgens de universiteit niet bij "aan de oplossing van het conflict".

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam herkent het beeld van bezorgde studenten en medewerkers. Een woordvoerster zegt dat "de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden complex en sterk gepolariseerd" is. Betrokken studenten krijgen hulp en kunnen zich melden bij 3D, het debatcentrum van de VU. "Dit is zowel het sociale clubhuis voor VU-studenten als de ruimte voor dialoog en diepgaande gesprekken", aldus de zegsvrouw.

Meer uit Binnenland

Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

5 minuten geleden
Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

2 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

8 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

11 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

15 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

17 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

18 uur geleden