
Universiteiten werven amper buitenlandse studenten meer
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse universiteiten doen veel minder hun best om studenten uit het buitenland in de collegebanken te krijgen dan eerder. Het totale aantal studenten stijgt jaar op jaar, terwijl de bekostiging door de overheid daarmee bepaald geen gelijke tred houdt. Dat zegt een woordvoerster van de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) na een bericht in het FD.
Het aantal studenten is in twintig jaar verdubbeld, zegt ze, maar de rijksbijdrage per student is inmiddels een kwart lager dan in het jaar 2000.
Buitenlandse kandidaten kunnen informatie krijgen over de mogelijkheden in Nederland, maar actief werven wordt dus nauwelijks meer gedaan. Hun aanwezigheid is altijd erg belangrijk gevonden vanwege de wisselwerking onder de mensen uit verschillende landen, maar de kwaliteit van het onderwijs kan door de drukte anders niet meer worden gegarandeerd.
Geen tussenjaar
In oktober vorig jaar waren er 327.000 studenten in totaal, 7,9 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging was waarschijnlijk hoger dan wanneer de coronacrisis niet was losgebarsten. Veel jongeren die van het vwo komen, nemen anders vaak een tussenjaar, bijvoorbeeld om in het buitenland te werken.
Het aantal buitenlandse studenten was vorig jaar oktober meer dan 70.000, 21 procent van de hele studentenbevolking. Ondanks de coronacrisis steeg hun aantal ook, met 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Buitenlandse studenten leveren niet alleen wisselwerking op, maar ook extra werk door noodzakelijke aanpassingen aan deze groep. Intussen is de werkdruk bij docenten al erg hoog, aldus de VSNU.
Meer uit Binnenland
SAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld omdat de advocaat van een van de beklaagden een medische ingreep heeft moeten ondergaan. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken dat huisartsen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mensen met longkanker tot vier maanden eerder kunnen opsporen. Ze schrijven erover in een studie die woensdag verschijnt in het British Journal of General Practice.
7 uur geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld tot 3 juni. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten. Ook de ngo en nieuwswebsite VOCES meldt het nieuws.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Pool Patryk Marcin Szwajnoch die door Nederland wordt gezocht is toegevoegd aan de 'Most Wanted'-lijst van Europol. Volgens Opsporing Verzocht deed Szwajnoch aan grootschalige illegale handel van drugs vanuit Nederland.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De automatische controles bij de uitstootvrije zones die sinds 1 januari in een reeks binnensteden gelden, werken niet bij buitenlandse voertuigen. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) dinsdag gezegd in een debat. Boa's moeten voorlopig de handhaving bij de bedrijfswagens op zich nemen.
14 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan zaterdag niet naar de uitvaart van paus Franciscus. Het koningspaar en zijn gezin vieren zoals eerder gepland Koningsdag in Doetinchem. Wel beginnen de festiviteiten later, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.
15 uur geledenOOSTERHOUT (ANP) - Het derde slachtoffer van een schietpartij in Oosterhout eind maart is overleden. De 25-jarige man uit de Brabantse plaats lag zwaargewond in het ziekenhuis en is dinsdag aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie.
16 uur geleden