Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten werven amper buitenlandse studenten meer

Universiteiten werven amper buitenlandse studenten meer

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse universiteiten doen veel minder hun best om studenten uit het buitenland in de collegebanken te krijgen dan eerder. Het totale aantal studenten stijgt jaar op jaar, terwijl de bekostiging door de overheid daarmee bepaald geen gelijke tred houdt. Dat zegt een woordvoerster van de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) na een bericht in het FD.

Het aantal studenten is in twintig jaar verdubbeld, zegt ze, maar de rijksbijdrage per student is inmiddels een kwart lager dan in het jaar 2000.

Buitenlandse kandidaten kunnen informatie krijgen over de mogelijkheden in Nederland, maar actief werven wordt dus nauwelijks meer gedaan. Hun aanwezigheid is altijd erg belangrijk gevonden vanwege de wisselwerking onder de mensen uit verschillende landen, maar de kwaliteit van het onderwijs kan door de drukte anders niet meer worden gegarandeerd.

Geen tussenjaar

In oktober vorig jaar waren er 327.000 studenten in totaal, 7,9 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging was waarschijnlijk hoger dan wanneer de coronacrisis niet was losgebarsten. Veel jongeren die van het vwo komen, nemen anders vaak een tussenjaar, bijvoorbeeld om in het buitenland te werken.

Het aantal buitenlandse studenten was vorig jaar oktober meer dan 70.000, 21 procent van de hele studentenbevolking. Ondanks de coronacrisis steeg hun aantal ook, met 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Buitenlandse studenten leveren niet alleen wisselwerking op, maar ook extra werk door noodzakelijke aanpassingen aan deze groep. Intussen is de werkdruk bij docenten al erg hoog, aldus de VSNU.

Meer uit Binnenland

Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

9 minuten geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

42 minuten geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

2 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

6 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

6 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

13 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

14 uur geleden