Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten verlagen collegegeld voor Oekraïners

Universiteiten verlagen collegegeld voor Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - De universiteiten in ons land gaan gevluchte Oekraïense studenten voor het komende collegejaar minder collegegeld vragen dan het bedrag dat normaal is voor studenten van buiten de Europese Economische Regio. Ze hoeven alleen 2209 euro te betalen, het bedrag dat wettelijk verplicht is om te vragen. Anders waren ze minstens 10.000 euro kwijt geweest en mogelijk zelfs zo'n 15.000 euro; het bedrag varieert per instelling.

"Het is belangrijk om snel zekerheid te bieden aan aspirant-studenten die gevlucht zijn uit Oekraïne, juist omdat ze in zo'n onzekere situatie verkeren over hun toekomst", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging Universiteiten van Nederland.

Universiteiten vinden eigenlijk dat het bieden van een verlaagd tarief voor deze groep studenten een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid is, maar hebben "vooralsnog, om onaanvaardbare situaties te voorkomen" besloten om zelf het collegegeld voor deze groep studenten te verlagen.

Verzoek om leefgeld

De universiteiten hebben de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wel verzocht om Oekraïense studenten te voorzien van leefgeld, "aangezien dit geen verantwoordelijkheid is van universiteiten".

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf onderschrijft de zorgen van de instellingen, aldus zijn woordvoerder. "We begrijpen de onzekerheid die bij studenten uit Oekraïne leeft. De minister waardeert ook zeer de betrokkenheid van de instellingen en de bereidwilligheid om het instellingscollegegeld te verlagen."

Alleen voor vluchtelingen

De zegsman wijst er verder op dat er, om deze Oekraïense studenten te ondersteunen, inmiddels circa 3,5 miljoen euro is toegekend aan de instellingen. En voor de nieuwe stroom ontheemden uit Oekraïne voorziet het kabinet in leefgeld, stelt hij. Wat de huidige situatie betekent voor de zittende Oekraïense studenten, die al vóór de oorlog voor studie naar Nederland zijn gekomen, wordt nu uitgezocht. "Daar willen we zo snel mogelijk duidelijkheid over bieden."

In de afgelopen jaren kwamen er jaarlijks 150 tot 200 nieuwe studenten uit Oekraïne naar Nederland. De universiteiten verwachten dat dit aantal nu iets hoger uitpakt, maar kunnen naar nog geen duidelijkheid over verschaffen. De nieuwe regeling geldt alleen voor de vluchtelingen. De universiteiten hebben ook een noodfonds, waaruit zittende studenten worden geholpen die door de oorlog bijvoorbeeld niet meer bij hun tegoeden kunnen.

Meer uit Binnenland

Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

48 minuten geleden
Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

52 minuten geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

1 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

1 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

1 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

1 uur geleden
13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

ALBLASSERDAM (ANP) - In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

2 uur geleden