Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten tippen Frankrijk als winnaar EK voetbal

Universiteiten tippen Frankrijk als winnaar EK voetbal

INNSBRUCK (ANP) - Frankrijk maakt de grootste kans om het EK voetbal te winnen. Dat concluderen de universiteiten van Innsbruck, Gent, Dortmund, München en Molde na uitgebreide berekeningen. Het Nederlands elftal staat achtste met een winkans van 6,1 procent.

De onderzoekers verzamelden tal van data, zoals het inwoneraantal van de deelnemende landen, de prestaties van de spelers bij hun clubs en nationale ploegen en de resultaten van de 24 EK-landen in de afgelopen acht jaar. Ze voegden al die data samen en lieten de computer 100.000 keer een simulatie doen van een volledig EK. Daar kwam uit dat regerend wereldkampioen Frankrijk de grootste winkans heeft: 14,8 procent. Engeland (13,5 procent) en Spanje (12,3 procent) zijn volgens de universiteiten de belangrijkste concurrenten van 'Les Bleus'. Ook titelverdediger Portugal, Duitsland (beide 10,1 procent), België (8,3), Italië (7,9) maken meer kans dan Oranje.

Als de computersimulaties kloppen, heeft de ploeg van bondscoach Frank de Boer in de groepsfase weinig te duchten van de drie opponenten. Oekraïne, zondag in Amsterdam de eerste tegenstander van Oranje, heeft 0,3 procent kans om Portugal op te volgen als Europees kampioen. Oostenrijk (1,5) en Noord-Macedonië (0,1) worden ook niet gezien als serieuze kanshebbers. Hongarije scoort het laagste in de berekeningen. De Hongaren hebben volgens de universiteiten 0 procent kans om het EK te winnen.

Laatste vier EK's

"We hebben ons model gevoed met data uit de laatste vier EK's, die van 2004, 2008, 2012 en 2016, in combinatie met de uitslagen die dat opleverde", zegt onderzoeker Andreas Groll van de universiteit van Dortmund. "De verschillende data die we hebben ingevoerd, zijn dus goed afgewogen."

Op zondag 11 juli, als de finale op Wembley in Londen wordt gespeeld, moet blijken of de universiteiten het juist hebben. "Maar voorspellingen kunnen fout zijn, dat hoort erbij", aldus Achim Zeileis uit Innsbruck. "Anders zouden voetbaltoernooien ook heel saai zijn. We bieden verwachtingen, geen zekerheden. Een winkans van 15 procent betekent dat de kans ook 85 procent is dat een land niet gaat winnen."

Meer uit Voetbal

Guardiola van ManCity voor de vijfde keer trainer van het jaar

LONDEN (ANP) - Coach Pep Guardiola van Manchester City is voor de vijfde keer tot trainer van het jaar uitgeroepen in Engeland. De formatie uit Manchester werd dit seizoen de eerste club in de geschiedenis van de Premier League die vier keer op rij de landstitel veroverde.

5 uur geleden
Trainer Ranieri vertrekt bij voetbalclub Cagliari

CAGLIARI (ANP/RTR) - Trainer Claudio Ranieri zit donderdag voor de laatste keer op de bank bij Cagliari. De Italiaanse voetbalclub en de 72-jarige coach gaan 'in goed overleg' uit elkaar, meldt de club uit de Serie A twee dagen voor het laatste competitieduel met Fiorentina.

7 uur geleden
Chelsea neemt afscheid van trainer Pochettino

LONDEN (ANP) - Chelsea heeft 'in gezamenlijk overleg' afscheid genomen van trainer Mauricio Pochettino. De 52-jarige Argentijn was sinds vorige zomer coach bij de Londense club.

9 uur geleden
Feyenoorder Trauner in voorselectie Oranje-opponent Oostenrijk

WENEN (ANP) - Bondscoach Ralf Rangnick van Oostenrijk heeft Feyenoorder Gernot Trauner opgenomen in zijn voorselectie voor het EK voetbal in Duitsland. Oostenrijk is op 25 juni de derde tegenstander van het Nederlands elftal na de groepswedstrijden tegen Polen en Frankrijk.

10 uur geleden
Geblesseerde De Roon hoopt dat Atalanta zegereeks Leverkusen stopt

DUBLIN (ANP/AFP) - Atalanta-middenvelder Marten de Roon heeft goede hoop dat zijn ploeg de ongeslagen reeks van Bayer Leverkusen dit seizoen kan beëindigen in de finale van de Europa League woensdag. "Ze lijken onoverwinnelijk, maar misschien kunnen wij de zaken veranderen", zei de Oranje-international, die zelf de eindstrijd moet missen door een blessure.

10 uur geleden
Bondscoach Jonker heeft Groenen en Van Domselaar terug bij Oranje

ZEIST (ANP) - Voetbalsters Jackie Groenen en Daphne van Domselaar keren net als Lieke Martens terug in de selectie van het Nederlands elftal. Voor Martens zijn de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Finland op 31 mei en 4 juni de laatste wedstrijden als international, maakte ze samen met de KNVB bekend.

11 uur geleden
Voetbalster Martens stopt na komende kwalificatieduels bij Oranje

ZEIST (ANP) - Voetbalster Lieke Martens stopt na de komende twee kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Finland als international. Dat meldt voetbalbond KNVB bij het bekendmaken van de selectie van bondscoach Andries Jonker voor de wedstrijden op 31 mei in Rotterdam en 4 juni in het Finse Tampere.

11 uur geleden