Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten tippen Frankrijk als winnaar EK voetbal

Universiteiten tippen Frankrijk als winnaar EK voetbal

INNSBRUCK (ANP) - Frankrijk maakt de grootste kans om het EK voetbal te winnen. Dat concluderen de universiteiten van Innsbruck, Gent, Dortmund, München en Molde na uitgebreide berekeningen. Het Nederlands elftal staat achtste met een winkans van 6,1 procent.

De onderzoekers verzamelden tal van data, zoals het inwoneraantal van de deelnemende landen, de prestaties van de spelers bij hun clubs en nationale ploegen en de resultaten van de 24 EK-landen in de afgelopen acht jaar. Ze voegden al die data samen en lieten de computer 100.000 keer een simulatie doen van een volledig EK. Daar kwam uit dat regerend wereldkampioen Frankrijk de grootste winkans heeft: 14,8 procent. Engeland (13,5 procent) en Spanje (12,3 procent) zijn volgens de universiteiten de belangrijkste concurrenten van 'Les Bleus'. Ook titelverdediger Portugal, Duitsland (beide 10,1 procent), België (8,3), Italië (7,9) maken meer kans dan Oranje.

Als de computersimulaties kloppen, heeft de ploeg van bondscoach Frank de Boer in de groepsfase weinig te duchten van de drie opponenten. Oekraïne, zondag in Amsterdam de eerste tegenstander van Oranje, heeft 0,3 procent kans om Portugal op te volgen als Europees kampioen. Oostenrijk (1,5) en Noord-Macedonië (0,1) worden ook niet gezien als serieuze kanshebbers. Hongarije scoort het laagste in de berekeningen. De Hongaren hebben volgens de universiteiten 0 procent kans om het EK te winnen.

Laatste vier EK's

"We hebben ons model gevoed met data uit de laatste vier EK's, die van 2004, 2008, 2012 en 2016, in combinatie met de uitslagen die dat opleverde", zegt onderzoeker Andreas Groll van de universiteit van Dortmund. "De verschillende data die we hebben ingevoerd, zijn dus goed afgewogen."

Op zondag 11 juli, als de finale op Wembley in Londen wordt gespeeld, moet blijken of de universiteiten het juist hebben. "Maar voorspellingen kunnen fout zijn, dat hoort erbij", aldus Achim Zeileis uit Innsbruck. "Anders zouden voetbaltoernooien ook heel saai zijn. We bieden verwachtingen, geen zekerheden. Een winkans van 15 procent betekent dat de kans ook 85 procent is dat een land niet gaat winnen."

Meer uit Voetbal

Duitsland te sterk voor Peru in eerste testduel

MAINZ (ANP/DPA) - Duitsland heeft de eerste oefenwedstrijd in aanloop naar het Europees kampioenschap gewonnen. De formatie van trainer Hansi Flick versloeg in eigen huis Peru, 2-0.

4 uur geleden
Spanje wint eerste duel onder De La Fuente van Noorwegen

MÁLAGA (ANP) - De nieuwe Spaanse bondscoach Luis de la Fuente is de kwalificatie voor het Europees kampioenschap begonnen met een overwinning. De Spanjaarden wonnen in Málaga met 3-0 van Noorwegen, mede dankzij twee doelpunten van invaller en debutant Joselu.

4 uur geleden
Voetballer Steffen leidt Zwitsers met hattrick langs Belarus

NOVI SAD (ANP) - Zwitserland is de kwalificatie voor het EK voetbal van 2024 begonnen met een ruime zege op Belarus. Renato Steffen leidde de 5-0-overwinning in met een vroege hattrick in het Servische Novi Sad, waar de interland werd gespeeld.

6 uur geleden
Turkije wint mede door treffer Kökcü van Armenië

JEREVAN (ANP) - Turkije is met een overwinning op Armenië begonnen aan de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal. Onder meer door een doelpunt van Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü won het land de uitwedstrijd met 2-1.

6 uur geleden
Schotland begint kwalificatie voor EK met zege op Cyprus

GLASGOW (ANP) - De Schotse voetballers zijn de kwalificatie voor het Europees kampioenschap begonnen met een overwinning op Cyprus. De formatie van bondscoach Steve Clarke, die eerder in de week zijn contract verlengde, zegevierde in het eigen Hampden Park van Glasgow met 3-0.

9 uur geleden
Voetballer James valt geblesseerd af bij Engeland

LONDEN (ANP) - Reece James speelt niet met Engeland tegen Oekraïne in de kwalificatie voor de Europese titelstrijd van volgend jaar in Duitsland. De 23-jarige verdediger van Chelsea is geblesseerd afgevallen voor het duel. Eind vorig jaar moest hij ook al het WK in Qatar aan zich voorbij laten gaan, wegens problemen met een knie.

10 uur geleden
Afhakers Oranje hadden buikgriep en geen voedselvergiftiging

ZEIST (ANP) - Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Bart Verbruggen hebben vrijdagavond vanwege een buikgriep de met 4-0 verloren uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk in de EK-kwalificatie gemist. Volgens een woordvoerder van Oranje heeft onderzoek door de medische staf dat uitgewezen. Hij benadrukt dat ze geen voedselvergiftiging hadden opgelopen.

11 uur geleden