Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten openen noodfonds Russische en Oekraïense studenten

Universiteiten openen noodfonds Russische en Oekraïense studenten

LEIDEN (ANP) - Studenten uit Oekraïne en Rusland kunnen gebruikmaken van het noodfonds bij verschillende universiteiten in Nederland. Zo laat de Universiteit Leiden maandag weten dat mensen kunnen doneren om studenten te ondersteunen als die problemen hebben met hun financiën, studievoortgang of verblijfsstatus door de oorlog in Oekraïne. Ook de Universiteit van Amsterdam begon eerder al een crowdfunding om haar studenten te kunnen ondersteunen.

Studenten kunnen plotseling te maken hebben met "intense zorgen" om het lot van familie en vrienden, stelt de Universiteit Leiden. Daarnaast zijn er mogelijk financiële problemen, bijvoorbeeld bij Russische studenten die niet meer bij hun bankrekening kunnen of bij Oekraïense studenten bij wie de familie op de vlucht is. Aan de Leidse universiteit studeren dit collegejaar 35 Oekraïense en 80 Russische studenten. Sinds de opening van het noodfonds maandagmiddag is er al meer dan 3000 euro gedoneerd.

Het noodfonds van de UvA is al een aantal dagen geopend. Daarvoor is inmiddels ruim 72.000 euro gedoneerd.

Ook andere universiteiten staan hun Russische en Oekraïense studenten bij. De Technische Universiteit Eindhoven heeft contact gelegd met alle dertig Oekraïners en honderd Russen die op de campus rondlopen. Zij kunnen gebruikmaken van het daarvoor bestemde noodfonds. Onder meer de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben ook een noodfonds beschikbaar gesteld.

Meer uit Binnenland

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

DEN HAAG (ANP) - De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

12 minuten geleden
Informatienummer Rijksoverheid weer bereikbaar na storing

DEN HAAG (ANP) - De publieksvoorlichting van de Rijksoverheid is telefonisch weer bereikbaar via het nummer 1400. Het informatienummer van de landelijke overheid lag er eerder vrijdag uit door de wereldwijde ICT-storing.

15 minuten geleden
Avondspits vroeg op gang door vakantieverkeer

DEN HAAG (ANP) - De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

18 minuten geleden
Rode Kruis: aantal hittebehandelingen Vierdaagse valt nog mee

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis heeft tot nu toe weinig wandelaars van de Vierdaagse behandeld vanwege de hitte. Rond 11.30 uur viel het volgens een woordvoerster mee en zijn bij de eerste medische post op de route zo'n vijftig oververhitte mensen gekoeld met ijs. Zij krijgen een zakje ijs in de nek of op een plek op het been.

36 minuten geleden
Impact storing op haven Rotterdam valt mee, wel hinder terminal

ROTTERDAM (ANP) - Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

41 minuten geleden
Talpa verwacht 'in de loop van de dag' weer volledig te werken

HILVERSUM (ANP) - De impact van de wereldwijde computerstoring bij Talpa valt tot nu toe mee. Een woordvoerster laat na een inventarisatie aan het ANP weten te verwachten "in de loop van de dag technisch alles weer" te kunnen.

54 minuten geleden
Systemen reisorganisatie Prijsvrij lagen ook plat

DEN BOSCH (ANP) - Reisorganisatie Prijsvrij kampte de gehele vrijdagochtend met een computerstoring. Aan het eind van de ochtend waren de problemen verholpen, laat een woordvoerder weten.

54 minuten geleden