Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten openen noodfonds Russische en Oekraïense studenten

Universiteiten openen noodfonds Russische en Oekraïense studenten

LEIDEN (ANP) - Studenten uit Oekraïne en Rusland kunnen gebruikmaken van het noodfonds bij verschillende universiteiten in Nederland. Zo laat de Universiteit Leiden maandag weten dat mensen kunnen doneren om studenten te ondersteunen als die problemen hebben met hun financiën, studievoortgang of verblijfsstatus door de oorlog in Oekraïne. Ook de Universiteit van Amsterdam begon eerder al een crowdfunding om haar studenten te kunnen ondersteunen.

Studenten kunnen plotseling te maken hebben met "intense zorgen" om het lot van familie en vrienden, stelt de Universiteit Leiden. Daarnaast zijn er mogelijk financiële problemen, bijvoorbeeld bij Russische studenten die niet meer bij hun bankrekening kunnen of bij Oekraïense studenten bij wie de familie op de vlucht is. Aan de Leidse universiteit studeren dit collegejaar 35 Oekraïense en 80 Russische studenten. Sinds de opening van het noodfonds maandagmiddag is er al meer dan 3000 euro gedoneerd.

Het noodfonds van de UvA is al een aantal dagen geopend. Daarvoor is inmiddels ruim 72.000 euro gedoneerd.

Ook andere universiteiten staan hun Russische en Oekraïense studenten bij. De Technische Universiteit Eindhoven heeft contact gelegd met alle dertig Oekraïners en honderd Russen die op de campus rondlopen. Zij kunnen gebruikmaken van het daarvoor bestemde noodfonds. Onder meer de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben ook een noodfonds beschikbaar gesteld.

Meer uit Binnenland

TU Delft deelt samenwerking met Israël niet, zorgen om veiligheid

DELFT (ANP) - De Technische Universiteit in Delft wil de samenwerkingen met instellingen in Israël niet openbaar maken. "We hebben besloten om geen lijst te publiceren van samenwerkingen met één individueel land omdat we ons zorgen maken over de sociale veiligheid van betrokken wetenschappers en studenten", laat de universiteit donderdag weten.

2 uur geleden
Legale goksites: treed op tegen illegale sites om minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - De brancheorganisaties van legale gokbedrijven VNLOK en NOGA willen dat de Kansspelautoriteit in actie komt tegen illegale onlinegokbedrijven, omdat minderjarigen daar nog altijd makkelijk terechtkunnen.

2 uur geleden
Medewerker PI Alphen op staande voet ontslagen om smokkel

DEN HAAG (ANP) - Een medewerker van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn is op staande voet ontslagen, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) donderdag. De reden daarvoor is dat hij betrokken was bij de invoer van smokkelwaar. Ook bleek dat hij ongeoorloofd informatie deelde met gedetineerden.

3 uur geleden
Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

ZWOLLE (ANP) - In Overijssel hebben 22 gemeenten met het provinciebestuur afspraken gemaakt over nieuwe windturbines, schrijft de provincie. Overijssel wil daarmee voorkomen dat het landschap "lukraak vol komt te staan" met windmolens, zegt gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA).

3 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

7 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

7 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

9 uur geleden