Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten openen hun academische jaar

Universiteiten openen hun academische jaar

DEN HAAG (ANP) - Nu de zomervakantie voorbij is, gaan niet alleen basisscholen en middelbare scholen weer open, ook het collegejaar op de universiteiten begint. Voor de meeste universiteiten is de aftrap op maandag, bij de traditionele opening van het academische jaar.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een grote discussiemiddag over "technologische soevereiniteit". Daarbij zijn eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt), minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en de bestuursvoorzitter van ASML, Peter Wennink, aanwezig. Dat bedrijf uit Veldhoven maakt de machines die chips maken en is in die sector een van de belangrijkste bedrijven in de wereld. De Verenigde Staten willen dat Nederland meer doet om te voorkomen dat ASML zulke machines verkoopt aan China.

Ook bij andere universiteiten is het kabinet vertegenwoordigd. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) praat op zijn oude universiteit in Leiden over vrede en veiligheid. Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is in Maastricht en Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) spreekt bij de Open Universiteit in het Mauritshuis in Den Haag. Karien van Gennip (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woont de opening van het academisch jaar in Tilburg bij en praat daar over de toekomst van de arbeidsmarkt. De opening in Groningen gaat over weerbaarheid bij tegenslagen en roerige tijden, en daar is staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

De Universiteit voor Humanistiek in Utrecht heeft prinses Laurentien uitgenodigd. Zij spreekt onder meer over de toeslagenaffaire. De prinses is oprichter van een stichting die gedupeerde ouders en kinderen bijstaat. Ook in Utrecht, Enschede, Nijmegen, Rotterdam, Delft en Wageningen is maandag de opening van het academische jaar, net als bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. De Friese campus van de Rijksuniversiteit Groningen, in Leeuwarden, trapt dinsdag het collegejaar af en de Universiteit van Amsterdam doet dat donderdag.

Meer uit Binnenland

Man dood gevonden in woning Oss, twee vrouwen opgepakt

OSS (ANP) - De politie heeft zaterdagavond in een appartement aan de Hertewissel in Oss een overleden man (23) aangetroffen. Agenten reageerden even na 22.00 uur op een melding dat er geschoten zou zijn in het pand. Twee vrouwen van 31 en 36 jaar uit de Brabantse plaats zijn opgepakt.

17 minuten geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

40 minuten geleden
Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

2 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

2 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

2 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

2 uur geleden
Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

2 uur geleden