
Universiteiten openen hun academische jaar
DEN HAAG (ANP) - Nu de zomervakantie voorbij is, gaan niet alleen basisscholen en middelbare scholen weer open, ook het collegejaar op de universiteiten begint. Voor de meeste universiteiten is de aftrap op maandag, bij de traditionele opening van het academische jaar.
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een grote discussiemiddag over "technologische soevereiniteit". Daarbij zijn eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt), minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en de bestuursvoorzitter van ASML, Peter Wennink, aanwezig. Dat bedrijf uit Veldhoven maakt de machines die chips maken en is in die sector een van de belangrijkste bedrijven in de wereld. De Verenigde Staten willen dat Nederland meer doet om te voorkomen dat ASML zulke machines verkoopt aan China.
Ook bij andere universiteiten is het kabinet vertegenwoordigd. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) praat op zijn oude universiteit in Leiden over vrede en veiligheid. Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is in Maastricht en Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) spreekt bij de Open Universiteit in het Mauritshuis in Den Haag. Karien van Gennip (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woont de opening van het academisch jaar in Tilburg bij en praat daar over de toekomst van de arbeidsmarkt. De opening in Groningen gaat over weerbaarheid bij tegenslagen en roerige tijden, en daar is staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
De Universiteit voor Humanistiek in Utrecht heeft prinses Laurentien uitgenodigd. Zij spreekt onder meer over de toeslagenaffaire. De prinses is oprichter van een stichting die gedupeerde ouders en kinderen bijstaat. Ook in Utrecht, Enschede, Nijmegen, Rotterdam, Delft en Wageningen is maandag de opening van het academische jaar, net als bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. De Friese campus van de Rijksuniversiteit Groningen, in Leeuwarden, trapt dinsdag het collegejaar af en de Universiteit van Amsterdam doet dat donderdag.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
17 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
21 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden