Universiteiten: iets minder buitenlandse studenten naar Nederland
DEN HAAG (ANP) - Ruim 18.500 buitenlandse studenten zijn afgelopen zomer begonnen aan een studie in Nederland. Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder. "Het lijkt erop dat het stoppen met werven in het buitenland en het waarschuwen voor beperkte studentenhuisvesting hun vruchten afwerpen", stelt interim-voorzitter Jouke de Vries van Universiteiten van Nederland. Bij die vereniging zijn de veertien publieke universiteiten aangesloten.
De instroom van buitenlandse bachelorstudenten daalde met 1,2 procent, na jaren van snelle stijging. Zo lag het aantal nieuwkomers in 2021 ruim 20 procent hoger dan een jaar eerder, en in 2020 bijna 12 procent. Ongeveer driekwart van de nieuwe buitenlandse bachelorstudenten komt uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein. Duitsers vormen daarin de grootste groep.
Bijna 17.000 buitenlandse studenten begonnen aan een Nederlandse masteropleiding. Dat is een fractie meer dan vorig jaar, maar een behoorlijk deel ervan studeerde al in Nederland. Iets meer dan 10.000 buitenlandse masterstudenten waren niet eerder ingeschreven bij een Nederlandse universiteit of hogeschool. Dat is iets minder dan in 2022 en aanzienlijk minder dan in 2021.
Numerus fixus
Volgens Universiteiten van Nederland wordt 52 procent van de bachelor-opleidingen in het Nederlands gegeven en 30 procent in het Engels. De rest is tweetalig. Bij de masteropleidingen is 15 procent in het Nederlands, 76 procent in het Engels en 9 procent tweetalig.
De Onderwijsraad heeft dinsdag advies uitgebracht over de kabinetsplannen om het aantal buitenlandse studenten te beperken. Het adviesorgaan heeft vooral kritiek op voorgestelde beperkingen op het aantal colleges in andere talen dan het Nederlands. De raad is wel positief over de mogelijkheid om een maximaal aantal buitenlandse studenten in te stellen voor sommige opleidingen, een zogeheten numerus fixus.
De universiteiten zeggen dat ze zelf ook werken aan maatregelen "om de internationale instroom beter te beheersen".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie doet een "dringend beroep" op de Eerste Kamer om in te stemmen met een generiek verbod op Nieuw Psychoactieve Stoffen (NPS), beter bekend als designerdrugs. Een wet die dit mogelijk maakt, werd eerder goedgekeurd door de Tweede Kamer en de behandeling ervan staat dinsdag op de agenda in de senaat.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs is "massale geweldloze actie van burgers" meer nodig dan ooit, zegt actiegroep Extinction Rebellion (XR) na het aantreden van Donald Trump. Tijdens Trumps eerste termijn stapten de VS ook al uit het akkoord, wat bij het aantreden van zijn opvolger Joe Biden weer ongedaan werd gemaakt.
18 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer driekwart van de Nederlandse gemeenten verwacht een gezamenlijk tekort van 5,2 miljard euro op de meerjarenbegroting 2024-2028. Dat komt naar voren uit onderzoek van accountantskantoor BDO naar de financiƫle gezondheid van 342 Nederlandse gemeenten. BDO constateert grote verschillen. Zo verwacht ongeveer een kwart van de gemeenten positieve begrotingscijfers, tot een gezamenlijk overschot van 1,4 miljard euro.
21 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse waterschappen hebben vorig jaar flink meer muskus- en beverratten gevangen. Ze spoorden ruim 65.000 muskusratten op, een stijging van 29 procent. Bij de beverratten steeg het aantal gevangen exemplaren met 13 procent tot meer dan 1860, meldt de Unie van Waterschappen (UvW).
37 minuten geledenLEIDEN (ANP) - Met een satelliet is het mogelijk om de rapportage van grote bedrijven met veel uitstoot te controleren. Dat concluderen onderzoekers van het Nederlandse instituut voor ruimteonderzoek (SRON) en onderzoeksinstituut TNO. Ze hebben naar de koolmonoxide-uitstoot (CO) van staalfabrieken in Europa gekeken, waaronder die van Tata Steel IJmuiden.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Op verschillende snelwegen moeten weggebruikers dinsdagochtend rekening houden met veel vertraging als gevolg van ongelukken, melden de ANWB en Rijkswaterstaat.
1 uur geledenBUNNIK (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist is dinsdagochtend weer op gang gekomen, na de botsing tussen een intercity en een graafmachine op maandag in Bunnik. Volgens spoorbeheerder ProRail was veel herstelwerk nodig, onder meer aan de bovenleiding. Daardoor lag het treinverkeer maandag de hele dag stil.
2 uur geleden