
Universiteiten gezakt op ranglijst, zorgen om kabinetsplannen
LONDEN (ANP) - De meeste Nederlandse universiteiten zijn iets gezakt op de wereldranglijst. Net als vorig jaar is de TU Delft het hoogst geklasseerd, op plek 56. Vorig jaar stond de technische universiteit op de 48e plek. Dat betekent dat Nederland niet langer vertegenwoordigd is in de top 50 van de jaarlijkse lijst van vakblad Times Higher Education.
Ook zeven andere Nederlandse universiteiten daalden in de lijst, hoewel het vaak om een paar plekjes gaat. Zo ging de universiteit in Wageningen van 64 naar 67 en de Rijksuniversiteit Groningen van 79 naar 80. De Universiteit van Amsterdam (van 61 naar 58) en de Universiteit Leiden (van 77 naar 73) stegen wel iets.
De makers van de ranglijst zijn bezorgd over de plannen van het nieuwe kabinet. Dat wil bezuinigen op onderwijs en onderzoek. "De coalitie heeft bezuinigingen aangekondigd en beperkingen op buitenlandse studenten en onderzoekers. Dit verhoogt de druk op de sector in tijden van toenemende internationale concurrentie", aldus Times Higher Education.
De Erasmus Universiteit in Rotterdam zakte van 99 naar 107. Daardoor heeft Nederland nog vijf universiteiten bij de beste honderd van de wereld, het laagste aantal sinds 2012. De Erasmus en vijf andere universiteiten staan tussen plek 100 en plek 200. De makers wijzen erop dat slechts vier landen meer universiteiten bij de beste tweehonderd hebben. Dat zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en China.
De overkoepelende organisatie Universiteiten van Nederland is kritisch over de ranglijsten. Prestaties van universiteiten zijn heel moeilijk in cijfers uit te drukken, en het uitrekenen van zo'n overzicht kan leiden tot "arbitraire en betwistbare keuzes", aldus de koepel. Vanwege die twijfels had de Universiteit Utrecht vorig jaar geen gegevens aangeleverd. De universiteit stond daardoor niet in de ranglijst en ontbreekt ook dit jaar.
De Britse universiteit van Oxford is voor het negende achtereenvolgende jaar de best aangeschreven universiteit in de wereld. Daarna volgen de Amerikaanse universiteiten MIT, Harvard en Princeton. De Britse universiteit van Cambridge is vijfde. Stanford University in de VS is gezakt van de tweede naar de zesde plek. In de top 10 van de wereld staan verder Caltech, Berkeley, Imperial College London en Yale. Al die universiteiten vormden vorig jaar ook de top 10.
Op de ranglijst staan in totaal 2092 universiteiten in 115 landen en gebieden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
2 uur geleden