Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteiten gezakt op ranglijst, zorgen om kabinetsplannen

Universiteiten gezakt op ranglijst, zorgen om kabinetsplannen

LONDEN (ANP) - De meeste Nederlandse universiteiten zijn iets gezakt op de wereldranglijst. Net als vorig jaar is de TU Delft het hoogst geklasseerd, op plek 56. Vorig jaar stond de technische universiteit op de 48e plek. Dat betekent dat Nederland niet langer vertegenwoordigd is in de top 50 van de jaarlijkse lijst van vakblad Times Higher Education.

Ook zeven andere Nederlandse universiteiten daalden in de lijst, hoewel het vaak om een paar plekjes gaat. Zo ging de universiteit in Wageningen van 64 naar 67 en de Rijksuniversiteit Groningen van 79 naar 80. De Universiteit van Amsterdam (van 61 naar 58) en de Universiteit Leiden (van 77 naar 73) stegen wel iets.

De makers van de ranglijst zijn bezorgd over de plannen van het nieuwe kabinet. Dat wil bezuinigen op onderwijs en onderzoek. "De coalitie heeft bezuinigingen aangekondigd en beperkingen op buitenlandse studenten en onderzoekers. Dit verhoogt de druk op de sector in tijden van toenemende internationale concurrentie", aldus Times Higher Education.

De Erasmus Universiteit in Rotterdam zakte van 99 naar 107. Daardoor heeft Nederland nog vijf universiteiten bij de beste honderd van de wereld, het laagste aantal sinds 2012. De Erasmus en vijf andere universiteiten staan tussen plek 100 en plek 200. De makers wijzen erop dat slechts vier landen meer universiteiten bij de beste tweehonderd hebben. Dat zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en China.

De overkoepelende organisatie Universiteiten van Nederland is kritisch over de ranglijsten. Prestaties van universiteiten zijn heel moeilijk in cijfers uit te drukken, en het uitrekenen van zo'n overzicht kan leiden tot "arbitraire en betwistbare keuzes", aldus de koepel. Vanwege die twijfels had de Universiteit Utrecht vorig jaar geen gegevens aangeleverd. De universiteit stond daardoor niet in de ranglijst en ontbreekt ook dit jaar.

De Britse universiteit van Oxford is voor het negende achtereenvolgende jaar de best aangeschreven universiteit in de wereld. Daarna volgen de Amerikaanse universiteiten MIT, Harvard en Princeton. De Britse universiteit van Cambridge is vijfde. Stanford University in de VS is gezakt van de tweede naar de zesde plek. In de top 10 van de wereld staan verder Caltech, Berkeley, Imperial College London en Yale. Al die universiteiten vormden vorig jaar ook de top 10.

Op de ranglijst staan in totaal 2092 universiteiten in 115 landen en gebieden.

Meer uit Binnenland

Amnesty: blij met onderzoek naar Israël, maar 'verwoestend laat'

AMSTERDAM (ANP) - Een Europees onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël is "een welkome eerste stap" maar wel een die "verwoestend laat" komt, vindt Eve Geddie van Amnesty International. Zeventien EU-lidstaten steunden dinsdag het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot een dergelijk onderzoek. Daarop besloot EU-buitenlandchef Kaja Kallas het onderzoek uit te voeren.

2 uur geleden
Politie waardeert hulp burgers bij zoektocht naar Jeffrey en Emma

FINSTERWOLDE (ANP) - De politie merkt dat burgers graag willen helpen zoeken naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8). Dinsdagmiddag meldden tientallen mensen zich bij het buurthuis in Finsterwolde, van waaruit de zoektocht wordt gecoördineerd. Onder hen ook veel inwoners van de omliggende dorpen. "Dat waarderen we zeer."

4 uur geleden
Tientallen vrachtwagens met hulpgoederen toegelaten tot Gaza

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël meldt dat dinsdag 93 vrachtwagens van de Verenigde Naties zijn toegelaten tot de Gazastrook. De wagens vervoerden humanitaire hulp, waaronder meel voor bakkerijen, babyvoeding, medische apparatuur en medicijnen.

5 uur geleden
Steun voor Nederlands voorstel voor EU-onderzoek naar Israël

BRUSSEL (ANP) - Er is voldoende steun voor het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot EU-onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël. EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft besloten het onderzoek uit te voeren.

6 uur geleden
Burgemeester Delfzijl over vermissing: tussen hoop en vrees

DELFZIJL (ANP) - "We hopen op een goede afloop, maar we bevinden ons tussen hoop en vrees", verwoordde burgemeester Ben Visser de gevoelens in Delfzijl over de vermissing van Jeffrey (10) en Emma (8). In navolging van de oproep van de familie van de kinderen bij het gemeentehuis vroeg ook hij te blijven zoeken naar de kinderen, die zaterdagmiddag werden meegenomen door hun vader.

6 uur geleden
NAVO wil dat Nederland 16 tot 19 miljard meer in defensie steekt

DEN HAAG (ANP) - De NAVO vraagt Nederland om minstens 16 tot 19 miljard euro extra in defensie te steken. Nederland komt dan uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), schrijft defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) aan de Tweede Kamer. De forse verhoging is volgens het bondgenootschap nodig om de verdediging van de alliantie op peil te houden. Het is nog wel aan het kabinet om erover te beslissen.

6 uur geleden
Ook Duitse politie vraagt om informatie over vermiste kinderen

LEER (ANP) - De Duitse politie vraagt mensen die in de buurt van de grens met Groningen wonen om ook uit te kijken naar de vermiste kinderen Jeffrey (10) en Emma (8). Mogelijk zijn ze door hun vader meegenomen richting Duitsland, meldt de politie van de plaatsen Leer en Emden dinsdag.

7 uur geleden