
Universiteiten gezakt op ranglijst, zorgen om kabinetsplannen
LONDEN (ANP) - De meeste Nederlandse universiteiten zijn iets gezakt op de wereldranglijst. Net als vorig jaar is de TU Delft het hoogst geklasseerd, op plek 56. Vorig jaar stond de technische universiteit op de 48e plek. Dat betekent dat Nederland niet langer vertegenwoordigd is in de top 50 van de jaarlijkse lijst van vakblad Times Higher Education.
Ook zeven andere Nederlandse universiteiten daalden in de lijst, hoewel het vaak om een paar plekjes gaat. Zo ging de universiteit in Wageningen van 64 naar 67 en de Rijksuniversiteit Groningen van 79 naar 80. De Universiteit van Amsterdam (van 61 naar 58) en de Universiteit Leiden (van 77 naar 73) stegen wel iets.
De makers van de ranglijst zijn bezorgd over de plannen van het nieuwe kabinet. Dat wil bezuinigen op onderwijs en onderzoek. "De coalitie heeft bezuinigingen aangekondigd en beperkingen op buitenlandse studenten en onderzoekers. Dit verhoogt de druk op de sector in tijden van toenemende internationale concurrentie", aldus Times Higher Education.
De Erasmus Universiteit in Rotterdam zakte van 99 naar 107. Daardoor heeft Nederland nog vijf universiteiten bij de beste honderd van de wereld, het laagste aantal sinds 2012. De Erasmus en vijf andere universiteiten staan tussen plek 100 en plek 200. De makers wijzen erop dat slechts vier landen meer universiteiten bij de beste tweehonderd hebben. Dat zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en China.
De overkoepelende organisatie Universiteiten van Nederland is kritisch over de ranglijsten. Prestaties van universiteiten zijn heel moeilijk in cijfers uit te drukken, en het uitrekenen van zo'n overzicht kan leiden tot "arbitraire en betwistbare keuzes", aldus de koepel. Vanwege die twijfels had de Universiteit Utrecht vorig jaar geen gegevens aangeleverd. De universiteit stond daardoor niet in de ranglijst en ontbreekt ook dit jaar.
De Britse universiteit van Oxford is voor het negende achtereenvolgende jaar de best aangeschreven universiteit in de wereld. Daarna volgen de Amerikaanse universiteiten MIT, Harvard en Princeton. De Britse universiteit van Cambridge is vijfde. Stanford University in de VS is gezakt van de tweede naar de zesde plek. In de top 10 van de wereld staan verder Caltech, Berkeley, Imperial College London en Yale. Al die universiteiten vormden vorig jaar ook de top 10.
Op de ranglijst staan in totaal 2092 universiteiten in 115 landen en gebieden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
37 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
3 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
4 uur geleden