Universiteiten: elke vorm van ongewenst gedrag is onaanvaardbaar
DEN HAAG (ANP) - Dat studentenorganisaties beloven meer te doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, is een goede ontwikkeling. Dat vindt Universiteiten van Nederland, de koepelorganisatie van de veertien universiteiten.
"Elke vorm van ongewenst gedrag, zoals seksuele of andere vormen van intimidatie, agressie, pesten of discriminatie, is voor de Nederlandse universiteiten onaanvaardbaar. Studenten moeten zich veilig voelen tijdens hun studie en studententijd, binnen en buiten de universiteit", stelt de vereniging.
Elf belangenclubs van studenten op universiteiten, hogescholen en mbo's ondertekenen donderdag dertig afspraken. Dat doen ze met de regeringscommissaris tegen seksueel geweld, Mariëtte Hamer. Zo gaan ze bestuursleden trainen om wangedrag te herkennen, en leggen ze vast hoe meldingen worden behandeld.
Handvatten
De afspraken geven studenten en hun organisaties "concrete handvatten", aldus Universiteiten van Nederland. "De universiteiten hechten veel waarde aan een sociaal veilige omgeving en elke gebeurtenis van grensoverschrijdend gedrag is er een te veel."
Voorzitter Elisa Weehuizen van de landelijke studentenvakbond LSVb zegt dat studentenorganisaties "vaak niet over de juiste middelen beschikken om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld effectief aan te pakken". "Wanneer een student seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld meemaakt, bevinden zij zich in een uiterst kwetsbare positie", aldus de voorzitter. "Tot nu toe was het voor hen en studentenorganisaties vaak onduidelijk welke stappen zij konden ondernemen. Daarom is dit pact zo essentieel."
Weehuizen is "heel hoopvol dat mensen dit pact oppakken" omdat er bij studentenorganisaties "noodzaak ligt om meer over het onderwerp te weten". Weehuizen hoopt dat studenten en studentenorganisaties door de "hele concrete" handvatten van het pact weten "wat voor meld- en klachtenprocedures er zijn en bij wie je terechtkunt voor nazorg". Preventie is ook belangrijk, zegt ze. "Studentenorganisaties moeten ook weten wat ze moeten doen om een veilig feest te organiseren", aldus de LSVb-voorzitter.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.
6 uur geledenROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn ongeveer 2,7 miljoen mensen lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel (lhbtqia). Dat komt neer op bijna 18 procent van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder. Het is de eerste keer dat statistiekbureau CBS met een schatting over deze groepen komt. Vrijdag is Coming-Outdag.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 "maken zich grote zorgen" over de aankomende winter in het Midden-Oosten. Volgens de organisaties zijn er nu niet genoeg hulpgoederen om de honderdduizenden vluchtelingen in Libanon, Gaza en Syrië de koude maanden door te helpen. Zij wonen vaak in slechte tenten of zelfs op straat. "Dit zijn levensgevaarlijke omstandigheden. Er is nu meer hulp nodig om levens te redden."
12 uur geleden