
Universiteiten: elke vorm van ongewenst gedrag is onaanvaardbaar
DEN HAAG (ANP) - Dat studentenorganisaties beloven meer te doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, is een goede ontwikkeling. Dat vindt Universiteiten van Nederland, de koepelorganisatie van de veertien universiteiten.
"Elke vorm van ongewenst gedrag, zoals seksuele of andere vormen van intimidatie, agressie, pesten of discriminatie, is voor de Nederlandse universiteiten onaanvaardbaar. Studenten moeten zich veilig voelen tijdens hun studie en studententijd, binnen en buiten de universiteit", stelt de vereniging.
Elf belangenclubs van studenten op universiteiten, hogescholen en mbo's ondertekenen donderdag dertig afspraken. Dat doen ze met de regeringscommissaris tegen seksueel geweld, Mariëtte Hamer. Zo gaan ze bestuursleden trainen om wangedrag te herkennen, en leggen ze vast hoe meldingen worden behandeld.
Handvatten
De afspraken geven studenten en hun organisaties "concrete handvatten", aldus Universiteiten van Nederland. "De universiteiten hechten veel waarde aan een sociaal veilige omgeving en elke gebeurtenis van grensoverschrijdend gedrag is er een te veel."
Voorzitter Elisa Weehuizen van de landelijke studentenvakbond LSVb zegt dat studentenorganisaties "vaak niet over de juiste middelen beschikken om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld effectief aan te pakken". "Wanneer een student seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld meemaakt, bevinden zij zich in een uiterst kwetsbare positie", aldus de voorzitter. "Tot nu toe was het voor hen en studentenorganisaties vaak onduidelijk welke stappen zij konden ondernemen. Daarom is dit pact zo essentieel."
Weehuizen is "heel hoopvol dat mensen dit pact oppakken" omdat er bij studentenorganisaties "noodzaak ligt om meer over het onderwerp te weten". Weehuizen hoopt dat studenten en studentenorganisaties door de "hele concrete" handvatten van het pact weten "wat voor meld- en klachtenprocedures er zijn en bij wie je terechtkunt voor nazorg". Preventie is ook belangrijk, zegt ze. "Studentenorganisaties moeten ook weten wat ze moeten doen om een veilig feest te organiseren", aldus de LSVb-voorzitter.
Meer uit Binnenland
AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
22 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
4 uur geleden