Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteit Twente test nieuw beademingsmasker

Universiteit Twente test nieuw beademingsmasker

ENSCHEDE (ANP) - Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn een nieuw soort beademingsmasker aan het testen dat is samengesteld met een duikmasker. Daarmee zijn coronapatiënten te helpen die nog niet aan de beademingsapparatuur hoeven. Dat zou de capaciteit op de intensive cares kunnen verlichten, omdat verplaatsing van de patiënt naar de ic dan kan worden uitgesteld.

Het masker omsluit het gehele hoofd. Via een slang wordt er extra zuurstof in gepompt. Ook ontstaat een hogere druk waardoor de longen meer gaan openstaan en dus meer zuurstof kunnen opnemen. De onderzoekers testen nog wat dat precies voor effect op het menselijk lichaam heeft en of de methode veilig genoeg is.

Volgens Ruud Verdaasdonk, hoogleraar Health Technology Implementation, zou het masker snel in te zetten zijn als de testresultaten goed zijn, als de beroepsgroep (de longartsen) er iets in ziet en als er toestemming komt van onder meer ziekenhuisdirecties. "In bijvoorbeeld Italië worden ze al op mensen gebruikt." In elk geval zijn bij outdoorzaak Decathlon al duizenden zogenoemde full face snorkelmaskers gereserveerd en ook de zelf ontwikkelde adapters kunnen snel in massaproductie worden genomen.

De universiteit laat weten dat intensief overleg loopt met het bedrijfsleven en enkele ministeries om het masker snel beschikbaar te maken voor de Nederlandse ziekenhuizen.

Meer uit Binnenland

Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

1 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

3 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

4 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

6 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

7 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

7 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

8 uur geleden