Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteit Oxford wil standbeeld kolonialist weghalen

Universiteit Oxford wil standbeeld kolonialist weghalen

OXFORD (ANP) - De universiteit van Oxford heeft woensdag besloten dat een standbeeld van Cecil Rhodes, de stichter van Rhodesië, het huidige Zimbabwe, moet worden weggehaald. Het standbeeld is al langere tijd onderwerp van protest, omdat het beeld van Rhodes een symbool van Brits imperialisme en racisme zou zijn.

Actievoerders lieten kort na het besluit weten blij te zijn dat het beeld moet worden verwijderd. "Maar we moeten druk blijven zetten totdat het beeld echt weg is", aldus een student. De campagne kreeg extra steun door de wereldwijde protestacties tegen racisme, die begonnen in de Verenigde Staten.

In het Verenigd Koninkrijk is al een beeld van een slavenhandelaar uit de zeventiende eeuw van zijn sokkel getrokken en in het water van de haven van Bristol gegooid. Andere beelden, onder meer van oud-premier Winston Churchill, zijn beklad.

Rhodes was een rijke man die veel van zijn fortuin verdiende met mijnen in Afrika. Hij heeft in zuidelijk Afrika onder meer segregatiewetgeving ingevoerd die aan de grondslag lag voor de apartheid in Zuid-Afrika. Met geld uit zijn erfenis heeft hij een beurs ingesteld waardoor ruim 8000 studenten konden studeren aan de universiteit van Oxford.

De campagne om het standbeeld te verwijderen begon in Zuid-Afrika in 2015. In 2016 wilde de universiteit nog niet meewerken, maar nu lijkt Rhodes alsnog te worden verwijderd van de campus.

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

5 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

5 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

7 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

8 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

8 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

8 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

9 uur geleden