Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universiteit Leiden werkt samen met Shell en Total

Universiteit Leiden werkt samen met Shell en Total

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden heeft woensdag een overzicht gepubliceerd van de samenwerkingen met fossiele bedrijven. Studenten en onderzoekers hadden bij klimaatprotesten om zo'n lijst gevraagd. De Leidse universiteit werkt onder meer samen met Shell en het Franse TotalEnergies. Daarnaast kreeg de universiteit vorig jaar een schenking van het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië, Aramco.

In het overzicht staan vier "bilaterale samenwerkingen", dus projecten van de universiteit met één bedrijf. Zo kijkt Leiden met Shell naar de mogelijkheden om quantumcomputers te gebruiken om moleculen te bestuderen. Dat kan volgens de universiteit helpen bij het ontwikkelen van "milieuvriendelijke meststoffen, nieuwe geneesmiddelen of omzetting van CO2 naar brandstof". Ook met TotalEnergies doet Leiden onderzoek naar quantumcomputers.

Begin vorig jaar kreeg Leiden een bedrag van 100.000 dollar, omgerekend zo'n 92.000 euro, van het Saudische Aramco. Dat geld was bedoeld voor onderzoek naar de Arabische geschiedenis en cultuur. Het project loopt dit jaar af en wordt volgens Leiden niet verlengd.

Gezamenlijke onderzoeksprojecten

De Universiteit Leiden meldt in het overzicht ook mee te doen aan zes gezamenlijke onderzoeksprojecten, waar ook de fossiele industrie in vertegenwoordigd is. Zo doen Leiden en andere universiteiten samen met bijvoorbeeld Shell, de Gasunie en Vattenfall onderzoek naar het omzetten van water in waterstof en zuurstof, het omzetten van CO2 in koolwaterstoffen en het ontwikkelen van een nieuw soort batterij. Dit onderzoek staat volgens Leiden "in dienst van de energietransitie".

De Universiteit Leiden praat bij de opening van het academische jaar op 4 september over duurzaamheid. Op 27 september houdt de instelling een debat met medewerkers en studenten over de samenwerking met de fossiele industrie.

De universiteiten in Utrecht en Wageningen kondigden vorige maand aan dat ze strenger kijken naar samenwerkingen met fossiele bedrijven. Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft het beleid dit jaar verscherpt.

Meer uit Binnenland

185 mensen aan boord van eerste repatriëringsvlucht uit Libanon

DEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.

38 minuten geleden
Tata: externe partijen mogen uitstoot fabriek Velsen komen meten

VELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.

1 uur geleden
Provincie Noord-Holland wil 'voordeel doen' met advies over Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

1 uur geleden
Kleine 38.000 gedupeerden toeslagen erkend, dwangsommen lopen op

DEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

1 uur geleden
Advies: controleer uitstoot Tata en maak metingen openbaar

DEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

3 uur geleden
Eerste repatriëringsvlucht onderweg van Libanon naar Eindhoven

BEIROET (ANP) - De eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon is vertrokken uit Beiroet. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Volgens Flightradar24 is het toestel om 16.36 uur (Nederlandse tijd) opgestegen. Het toestel, een militaire Airbus A330, komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Hoeveel Nederlanders er precies aan boord zijn, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend bij aankomst in Nederland.

3 uur geleden
Advies inspectie: geen nieuwe vergunning Chemours om open eindjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de provincie Zuid-Holland geadviseerd om een nieuwe vergunningaanvraag van Chemours niet in behandeling te nemen, omdat de aanvraag "opvallend veel open eindjes" zou bevatten. De Chemours-fabriek in Dordrecht wil de bestaande omgevingsvergunning aanpassen, om bepaalde stoffen te mogen lozen die onder de verzamelnaam PFAS vallen. De ILT vindt echter dat "belangrijke informatie" ontbreekt, zoals hoe schadelijk de aangevraagde stoffen zijn voor het milieu en de gezondheid.

5 uur geleden