Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Universele oplader lijkt er niet voor 2024 te zijn

Universele oplader lijkt er niet voor 2024 te zijn

BRUSSEL/CUPERTINO (ANP) - De universele oplader voor alle smartphones, tablets en camera’s in de Europese Unie lijkt er niet voor 2024 te zijn. De Europese Commissie maakte bekend dat producenten 24 maanden de tijd krijgen om hun apparaten van een USB-C-poort te voorzien vanaf het moment dat de wet gaat gelden. Die moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten van de EU.

Vooral technologieconcern Apple lijkt de dupe te worden van de voorgestelde wet. Dat is de enige grote smartphonemaker die voor zijn iPhones nog werkt met een eigen lader onder de naam Lightning. Sommige Macbooks en iPads hebben al wel een USB-C-ingang.

Apple is dan ook tegenstander van het voorstel. Het concern zegt dat deze regelgeving innovatie tegenhoudt. Ook zegt het bedrijf dat de twee jaar durende overgangstijd te kort is om bestaande voorraden met de nu gebruikte laadtechniek te verkopen.

Duurzaamheid

"We hebben de industrie genoeg tijd gegeven om met hun eigen oplossingen te komen, nu is de tijd rijp voor wetgevende actie", aldus vicevoorzitter Margrethe Vestager van de commissie. Consumenten zouden jaarlijks tot 250 miljoen euro besparen door geen overbodige opladers te hoeven aanschaffen.

Nederlandse politici in het Europees Parlement reageren positief op het voorstel waardoor smartphones, tablets, camera's, hoofdtelefoons en draagbare luidsprekers en spelcomputers zonder USB-C-poort illegaal worden. "De EU stelt zo duurzaamheid en gebruiksgemak boven de belangen van bedrijven", zegt Kim van Sparrentak (GroenLinks). "Nu moeten we doorpakken met duidelijke milieustandaarden voor datacentra, technologie en software."

Toine Manders (CDA), die al meer dan tien jaar geleden met de kwestie in de weer was en zich "geestelijk vader" van het voorstel noemt, is er blij mee, maar vindt het naast de vertraging ook inhoudelijk teleurstellend. "Er wordt bijvoorbeeld geen standaard voor draadloos laden vastgelegd. Zo reguleren we vooral het verleden, niet de toekomst." VVD-Europarlementariër Liesje Schreinemacher spreekt van "goed nieuws, voor de consument en voor het milieu". Fabrikanten moeten ook niet langer bij elke nieuwe smartphone een oplader verkopen.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

1 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

2 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

4 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

4 uur geleden