Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

United Consumers: hoge benzineprijs voorlopig nog niet omlaag

United Consumers: hoge benzineprijs voorlopig nog niet omlaag

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse benzineprijzen zullen komende tijd, ondanks een akkoord over de verhoging van de olieproductie, waarschijnlijk nog niet echt omlaag gaan. De markt voor ruwe olie is in een evenwicht beland, zegt marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers. De extra olie zal volgens hem nodig zijn om aan de toegenomen vraag te voldoen die de huidige economische groei veroorzaakt.

Oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen, waaronder Rusland, sloten zondag een akkoord om meer olie op te pompen. De benzineprijzen in Nederland zijn een dag na het productie-akkoord nog niet veranderd. Een vat ruwe olie is wel al zo'n 2 procent goedkoper. Normaal gesproken leidt een verandering in de olieprijs ook tot een prijsdaling aan de pomp. "Dat zou snel kunnen gebeuren, maar het is marktwerking. Het is wachten totdat een aanbieder door zijn hoeven gaat en zijn prijzen verlaagt", zegt Van Selms.

Belastingen

Bovendien worden de veranderingen in de benzineprijzen volgens de deskundige ‘gedempt’ door de 58 procent aan belastingen waaruit de benzineprijs in Nederland bestaat. Die ruime euro per liter aan btw en accijnzen is grotendeels vast. "De schuld van de hoge benzineprijzen ligt dus eerder bij de overheid", zegt Van Selms.

Daarnaast zijn volgens Van Selms de dagelijkse kleine schommelingen in de benzineprijs "niet zo spannend". Het gaat meer om de langere termijn. En er is volgens de deskundige geen aanwijsbare reden voor een mogelijke verstoring van het marktevenwicht. "De olieprijs is nu op een niveau waar iedereen mee kan leven. Laten we blij zijn met het evenwicht."

In Nederland bereikte de benzineprijs volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers onlangs zijn hoogste niveau ooit, met een adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) van 1,962 euro. Om dat bedrag gaat het nu ook. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in Nederland nog steeds mogelijk om E10 voor circa 1,70 euro per liter te tanken.

Meer uit Financieel

Amazon steekt miljarden in datacenters in Spanje

MADRID (ANP/RTR) - Amazon Web Services steekt komende jaren bijna 16 miljard euro in datacenters in Spanje. De investeringen gaan specifiek naar de noordoostelijk regio Aragon, heeft de cloudtak van het webwinkelconcern aangekondigd.

10 minuten geleden
Sovjetautomerk Volga maakt comeback na vertrek westerse merken

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland heeft het voormalige Sovjetautomerk Volga nieuw leven ingeblazen. Volgens Russische media zijn er drie nieuwe modellen gepresenteerd op een industriële handelsbeurs.

1 uur geleden
Van Oord krijgt Spaanse opdracht voor windpark in Oostzee

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener en baggeraar Van Oord is door het Spaanse energiebedrijf Iberdrola ingeschakeld voor de bouw van het Duitse offshore windpark Windanker. Het Rotterdamse familiebedrijf kan daarmee een nieuw windproject toevoegen aan zijn opdrachten in de Oostzee.

2 uur geleden
Justitie VS eist tot zeven jaar cel tegen oud-bestuurder FTX

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ryan Salame, een van de voormalig bestuurders van de omgevallen cryptobeurs FTX, moet vijf tot zeven jaar de cel in. Zo luidt de eis van de Amerikaanse aanklagers, die hem beschuldigen van "ernstige misdaden" waar een "aanzienlijke straf" tegenover moet staan.

2 uur geleden
Heijmans flink hoger op afwachtend Damrak door nieuwe doelen

AMSTERDAM (ANP) - Heijmans behoorde woensdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De bouwer presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe financiële doelen, die goed werden ontvangen door beleggers. Het bedrijf streeft onder meer naar een omzet van zo'n 3 miljard euro in 2027, tegen 2,1 miljard euro vorig jaar. Ook wil Heijmans meer dividend gaan uitkeren aan de aandeelhouders. Het aandeel werd daarop 12,5 procent hoger gezet.

3 uur geleden
Allianz: minder schepen vergaan ondanks grotere risico's

ROTTERDAM/ANTWERPEN (ANP) - Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

4 uur geleden
China zinspeelt op importheffing op auto's uit EU en VS

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt een importheffing van mogelijk 25 procent in te voeren voor auto's uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat meldt de CCCEU, de branchevereniging voor bedrijven uit China in de EU, op basis van signalen van ingewijden. Dergelijke heffingen zouden volgens de CCCEU gevolgen hebben voor Europese en Amerikaanse autofabrikanten en een "aanzienlijke" impact hebben op de relatie tussen Beijing en Brussel.

4 uur geleden