United Consumers: hoge benzineprijs voorlopig nog niet omlaag
EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse benzineprijzen zullen komende tijd, ondanks een akkoord over de verhoging van de olieproductie, waarschijnlijk nog niet echt omlaag gaan. De markt voor ruwe olie is in een evenwicht beland, zegt marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers. De extra olie zal volgens hem nodig zijn om aan de toegenomen vraag te voldoen die de huidige economische groei veroorzaakt.
Oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen, waaronder Rusland, sloten zondag een akkoord om meer olie op te pompen. De benzineprijzen in Nederland zijn een dag na het productie-akkoord nog niet veranderd. Een vat ruwe olie is wel al zo'n 2 procent goedkoper. Normaal gesproken leidt een verandering in de olieprijs ook tot een prijsdaling aan de pomp. "Dat zou snel kunnen gebeuren, maar het is marktwerking. Het is wachten totdat een aanbieder door zijn hoeven gaat en zijn prijzen verlaagt", zegt Van Selms.
Belastingen
Bovendien worden de veranderingen in de benzineprijzen volgens de deskundige ‘gedempt’ door de 58 procent aan belastingen waaruit de benzineprijs in Nederland bestaat. Die ruime euro per liter aan btw en accijnzen is grotendeels vast. "De schuld van de hoge benzineprijzen ligt dus eerder bij de overheid", zegt Van Selms.
Daarnaast zijn volgens Van Selms de dagelijkse kleine schommelingen in de benzineprijs "niet zo spannend". Het gaat meer om de langere termijn. En er is volgens de deskundige geen aanwijsbare reden voor een mogelijke verstoring van het marktevenwicht. "De olieprijs is nu op een niveau waar iedereen mee kan leven. Laten we blij zijn met het evenwicht."
In Nederland bereikte de benzineprijs volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers onlangs zijn hoogste niveau ooit, met een adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) van 1,962 euro. Om dat bedrag gaat het nu ook. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in Nederland nog steeds mogelijk om E10 voor circa 1,70 euro per liter te tanken.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag aan het slot van de handel een wisselend beeld zien. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Verder was sportmerk Lululemon Athletica een opvallende stijger dankzij goed ontvangen resultaten en vooruitzichten.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse zorgverzekeraar Celene gaat een bijeenkomst voor beleggers in New York online houden in plaats van een fysieke vergadering. Het besluit volgt op de moord op topman Brian Thompson van concurrent UnitedHealthcare deze week. De bijeenkomst van Celene zou volgende week donderdag plaatsvinden op de aandelenbeurs in New York, maar wordt nu dus via internet georganiseerd, meldt zakenzender CNBC.
3 uur geledenOSLO (ANP/AFP) - Het beheerd vermogen van het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen, de grootste aandelenbelegger ter wereld, is vrijdag naar een recordniveau gestegen van 1,8 biljoen dollar, omgerekend ruim 1700 miljard euro. Het staatsfonds profiteert onder meer van de gestegen beurskoersen. Daarmee is het vermogen van het fonds in vijf jaar tijd verdubbeld.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - IMCD was vrijdag koploper in een licht lager gesloten AEX-index op de beurs in Amsterdam, dankzij een koopadvies voor de chemicaliëndistributeur van zakenbank Kepler Cheuvreux. Het aandeel IMCD werd 3,7 procent hoger gezet. De aandacht van beleggers ging verder vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse wet die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen, mag in stand blijven. Dat heeft een federale rechtbank in de Verenigde Staten vrijdag bepaald. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire video-app TikTok volgens de wet verboden worden in de VS.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met het handelsakkoord Mercosur dat vrijdag werd bereikt door de Europese Commissie en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. "Dit soort akkoorden is van groot belang voor de Europese en vooral Nederlandse economie met haar kleine thuismarkt, maar ook voor onze veiligheid en onafhankelijkheid", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
7 uur geledenBERLIJN (ANP) - De politieke overeenkomst tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur "neemt een belangrijk obstakel" weg voor een vrijhandelsakkoord, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Eerder op vrijdag kondigden Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de regeringsleiders van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay aan dat ze een akkoord hadden over een handelsverdrag.
8 uur geleden