Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

United Consumers: hoge benzineprijs voorlopig nog niet omlaag

United Consumers: hoge benzineprijs voorlopig nog niet omlaag

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse benzineprijzen zullen komende tijd, ondanks een akkoord over de verhoging van de olieproductie, waarschijnlijk nog niet echt omlaag gaan. De markt voor ruwe olie is in een evenwicht beland, zegt marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers. De extra olie zal volgens hem nodig zijn om aan de toegenomen vraag te voldoen die de huidige economische groei veroorzaakt.

Oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen, waaronder Rusland, sloten zondag een akkoord om meer olie op te pompen. De benzineprijzen in Nederland zijn een dag na het productie-akkoord nog niet veranderd. Een vat ruwe olie is wel al zo'n 2 procent goedkoper. Normaal gesproken leidt een verandering in de olieprijs ook tot een prijsdaling aan de pomp. "Dat zou snel kunnen gebeuren, maar het is marktwerking. Het is wachten totdat een aanbieder door zijn hoeven gaat en zijn prijzen verlaagt", zegt Van Selms.

Belastingen

Bovendien worden de veranderingen in de benzineprijzen volgens de deskundige ‘gedempt’ door de 58 procent aan belastingen waaruit de benzineprijs in Nederland bestaat. Die ruime euro per liter aan btw en accijnzen is grotendeels vast. "De schuld van de hoge benzineprijzen ligt dus eerder bij de overheid", zegt Van Selms.

Daarnaast zijn volgens Van Selms de dagelijkse kleine schommelingen in de benzineprijs "niet zo spannend". Het gaat meer om de langere termijn. En er is volgens de deskundige geen aanwijsbare reden voor een mogelijke verstoring van het marktevenwicht. "De olieprijs is nu op een niveau waar iedereen mee kan leven. Laten we blij zijn met het evenwicht."

In Nederland bereikte de benzineprijs volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers onlangs zijn hoogste niveau ooit, met een adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) van 1,962 euro. Om dat bedrag gaat het nu ook. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij enkele goedkope pompen in Nederland nog steeds mogelijk om E10 voor circa 1,70 euro per liter te tanken.

Meer uit Financieel

Economisch instituut wijst op haperende arbeidsmarkt Duitsland

BERLIJN (ANP) - Duitse werkgevers nemen minder nieuw personeel aan. Met name de maakindustrie van de grootste economie van de Europese Unie kampt met een afname van de orders. Daarom treffen meer ondernemingen voorbereidingen om met minder werknemers verder te gaan, concludeert het economische onderzoeksinstituut Ifo.

27 minuten geleden
Brand afvalverwerker AVR raakt warmtelevering Eneco en Vattenfall

ROTTERDAM (ANP) - De grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam heeft de levering van warmte aan duizenden woningen geraakt. Energiebedrijven Vattenfall en Eneco gebruiken normaal gesproken de restwarmte die vrijkomt bij de afvalinstallatie voor hun warmtenetten in de stad, maar door de brand is dat nu gestopt. Ze zijn daarom overgestapt op een noodoplossing, laten woordvoerders van de bedrijven weten.

1 uur geleden
Onderzoek: Philips verzweeg duizenden klachten slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft sinds 2010 duizenden klachten van patiënten over defecte slaapapneu-apparaten achtergehouden voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Ook heeft het medisch-technologisch concern nagelaten sterfgevallen te onderzoeken van mensen die gebruikmaakten van de apparaten. Dat meldt NRC op basis van data-onderzoek, dat de krant uitvoerde met onderzoekscollectief ProPublica, de Amerikaanse krant de Pittsburgh Post-Gazette en studenten van de Northwestern University in Chicago.

1 uur geleden
Ook ASR geraakt door uitspraken gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.

2 uur geleden
Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

3 uur geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

4 uur geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

4 uur geleden