
United Airlines plaatst enorme vliegtuigorder bij Boeing
CHICAGO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft een enorme order geplaatst voor nieuwe vliegtuigen bij Boeing. United koopt honderd toestellen van het type 787 Dreamliner en honderd stuks van het type 737 MAX. Het is een van de grootste bestellingen van de afgelopen jaren in de luchtvaartindustrie. Met de nieuwe vliegtuigen wil United inspelen op het sterke herstel van de luchtvaart van de coronacrisis.
Op basis van catalogusprijzen zou met de opdracht een waarde zijn gemoeid van 43 miljard dollar, omgerekend 41 miljard euro. Doorgaans worden wel flinke kortingen bedongen bij grote bestellingen. De vliegtuigen moeten tussen 2024 en 2032 afgeleverd worden bij United en oudere en minder brandstofzuinige modellen in de vloot van de maatschappij gaan vervangen. United heeft daarnaast ook een optie genomen op de aanschaf van nog eens honderd Dreamliners.
United heeft dus vertrouwen in het verdere herstel van de vraag naar vluchten op middellange en internationale routes. Het bedrijf is ook bezig duizenden extra werknemers aan te nemen. Dit jaar werden 15.000 extra werknemers in dienst genomen onder wie 2400 piloten en volgend jaar moeten er nog eens 15.000 bijkomen, onder wie 2500 piloten.
In juni vorig jaar bestelde United nog tweehonderd 737 MAX-toestellen en zeventig vliegtuigen van het type Airbus A321neo.
De nieuwe megaorder is een opsteker voor het Amerikaanse Boeing, dat lang te kampen heeft gehad met productieproblemen door constructiefouten bij de Dreamliner waardoor de leveringen werden stopgezet. In augustus werden die leveringen weer hervat nadat die in mei vorig jaar waren stilgelegd.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
17 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
18 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
19 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
19 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
19 uur geleden